2Doc:

The Vasectomist

2Doc:

The Vasectomist

In zijn strijd tegen overbevolking gaat Dr. Stein de wereld over om zich met overweldigend enthousiasme in te zetten voor vasectomie, sterilisatie voor de man.

Matthijs van Rumpt

2doc: The Vasectomist (reg. Jonathan Stack)
Donderdag 12 november, 23:30 uur, NPO2.

In The Vasectomist volgen we Doug Stein, een man uit Florida die besloot vasectomist te worden. In Amerika is hij hét gezicht van de vasectomie, de sterilisatie van de man. Langs snelwegen en in de stad is hij vaak te zien op grote billboards. Hij probeert op allerlei manieren deze manier van anticonceptie onder de aandacht te brengen.

Hij reist in deze documentaire onder andere naar de Filipijnen en Haïti, waar de overbevolking een groot probleem is. Wanneer ze met de auto over de zandwegen door een drukke Filipijnse wijk rijden, staart Stein naar alle jongeren die er rondlopen. ‘All ready to go’ zegt hij, alsof hij ze stuk voor stuk als een bedreiging ziet voor de wereldpopulatie. Hij kan niet wachten om deze bedreiging aan te pakken en schuift vol enthousiasme een aantal houten tafels aan elkaar in een stoffig kleien huisje zonder deuren of ramen. Geen probleem, ‘een vasectomie kun je overal doen’.

Doug Stein

Het lijkt soms alsof de vasectomist Stein overal met open armen wordt ontvangen, maar dat is zeker niet het geval. Met name in zijn eigen land niet, terwijl hij juist van mening is dat dit als land met de meeste afvalproductie het belangrijkste land is om aan te pakken. Zodra hij terug is in zijn land spreekt hij met zijn grootste tegenstander, een katholieke priester, maar dit gesprek bestaat uit hooguit vier zinnen. Daaruit blijkt wel dat het ontzettend moeilijk, dan wel onmogelijk, is om een discussie te voeren met iemand die zo fundamenteel anders denkt. Het is een lastige en soms wat stuntelige strijd. Aan de ene kant de bekende groep doorgeslagen christenen met bizarre teksten op borden langs de weg, van mening dat vasectomie thuis hoort in het vagevuur. En aan de andere kant Doug Stein die bordjes in het lelijkste lettertype illegaal in straten plant waarvan hij weet dat ze niet snel worden verwijderd.

Vasectomie zal over het algemeen voor veel mensen een perfecte oplossing zijn voor family planning. Ook is het een oplossing voor de overbevolking van onze wereld. Maar toch zorgt de film voor een dubbel gevoel. Dr. Stein doet absoluut goede dingen, maar zijn soms wat klunzige attitude staat hierbij in de weg. De film portretteert Stein als een overenthousiaste jongen die niet goed weet wat hij doet. Een jongen die dolgelukkig wordt van het feit dat zijn hoofd op een gigantisch billboard staat, of dat de kilometerteller van zijn busje de 300.000 mijl aantikt. Er ontstaat zo een gevoel van gebrek aan professionaliteit dat niet lijkt te passen bij het aantal operaties die hij uitvoert, tijdens de opnames van de film alleen al 500. Deze verwarrende combinatie zorgt ervoor dat The Vasectomist geen promotie- of feel-goodfilm van vasectomist Stein wordt, die de wereld rondreist in zijn strijd tegen overbevolking. Het portretteert een man, gepassioneerd in wat hij doet, die zich op zijn eigen bijzondere manier inzet voor een betere wereld.

advertentie