19 maart, 23.55 uur, NPO 2

Wie maakt de stad?

19 maart, 23.55 uur, NPO 2

Wie maakt de stad?

De wereld verstedelijkt in hoog tempo, met allerlei uitdagingen voor de economie, het milieu en de maatschappij als gevolg. Hoe maak je een ideale stad? En wie of wat bepaalt eigenlijk hoe een stad eruit komt te zien?

Volgens cijfers van de Verenigde Naties leefde in 1950 ongeveer 30 procent van de wereldbevolking in steden. In 2010 was dit gestegen tot rond de 50 procent. En in 2050, aldus Urban Studies-professor Ricky Burdett in Wie maakt de stad?, wordt de 75 procent zelfs gehaald.

Deze snelle groei legt een enorme druk op de ontwikkeling van steden. Het leidt tot grotere sloppenwijken, waar je blij mag zijn als je toegang tot een wc hebt. Het leidt tot verkeersopstoppingen met bijbehorende schade voor economie en milieu. En dan hebben we het nog niet gehad over thema's als veiligheid, saamhorigheid, het aanleggen van parkjes en het behoud van monumenten.

Deze en andere kwesties raken niet alleen steeds meer mensen die naar de steden trekken. De gevolgen voor bijvoorbeeld de economie en het klimaat gaan iedereen aan. Dit stelt stedelijke ontwikkelaars voor een ingewikkelde en verantwoordelijke taak. Daarom steken teams van architecten, planologen, beleidsmakers, bouwers en denkers de koppen bij elkaar, en laten daarbij zo min mogelijk aan het toeval over: alles is design.

In de documentaire Wie maakt de stad? laat Gary Hustwit stedelijke ontwikkelaars aan het woord over deze uitdagingen. Daarbij komen grote namen als Rem Koolhaas en Oscar Niemeyer voorbij. Bovendien zit de film vol prachtige beelden - iets wat Hustwit, die naast filmmaker ook fotograaf is, wel toevertrouwd is.

Wie maakt de stad? vormt het sluitstuk van een trilogie over design, maar je kunt hem ook heel goed als een op zichzelf staande documentaire bekijken.

2Doc: Wie maakt de stad?
Donderdag 19 maart, 23.55 uur, NPO 2
 

advertentie