Online te zien tot 31-12-2016

2doc: Leninland

Online te zien tot 31-12-2016

2doc: Leninland

In 1987, de laatste dagen van het Sovjet imperium, wordt in het dorp Gorki, 20 kilometer van Moskou, op het landgoed waar Lenin zijn laatste dagen doorbracht, een groot en ambitieus museum gebouwd ter nagedachtenis van Lenin. Vlak nadat het museum haar deuren opent, stort de Sovjet Unie in elkaar. Ooit bezochten 3000 bezoekers per week dit museum, nu slechts 20. Tegenwoordig lijkt het museum een tempel van een vergeten beschaving, een plek die niet meer in de tijd past.

De leninistische curators houden het museum in stand. Ze hopen op de terugkeer van vervlogen tijden en in afwachting daarvan proberen zij de herinnering aan Lenin in het moderne Rusland stand te laten houden. In de verlaten zalen wachten ze op de enkele toevallige bezoeker en op de terugkeer van de oude tijden. Natalya en Evgenia, de twee conservatoren van het museum, leren ons de geschiedenis ervan kennen. Natalya is 52 jaar oud, docent geschiedenis op een lokale school en zij is gek op communistische ideologie. Zij houdt echt van Lenin en heeft groot respect voor hem. De 56 jaar oude Evgenia, is wetenschappelijk onderzoeker en een New Age aanhanger. Ze aanbidt verschillende goden en acht Lenin een van de grootste goden. Maar na tien jaar toegewijd werk voor het museum wil ze het nu verlaten om haar spirituele reis op een andere plaats voort te zetten.

Regisseur Askold Kurov vertelde aan Radio Free Europe Radio Liberty dat de documentaire niet draait om het museum zelf maar dat het een beeld is van het leven in het Gorki Leninskiye museum. Kurov verbaasde zich erover dat de Sovjetperiode zo goed bewaard kon blijven in dit museum. Toen hij zich voor de eerste keer in het museum bevond, was hij geschokt. ‘Na alles dat er is gebeurd in ons land, krijg je het idee dat die vorm van overheid, die vorm van onze samenleving, die basisstructuren zijn nooit weg geweest.’ Ook Evgenia ziet meer dan alleen Lenin terug in het museum: ‘Het gaat niet over Lenin of het verdedigen van een genie. Hij was uniek en opvallend, Mahatma Lenin. Maar het museum gaat over het perspectief voor de mensen, dat het nog steeds voor het grijpen ligt.’

Lees het volledige interview hier terug.

advertentie