steun vpro

6 januari 2016, 23.00, NPO2

Three days that shook Paris

Een jaar na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs blikken we terug. Een precieze reconstructie van de drie dagen die hierop volgden.

Matthijs van Rumpt,

2Doc: Three days that shook Paris, 22.45, NPO2

De titel van deze documentaire zou net zo goed kunnen gaan over de laatste terroristische aanslag in Parijs, onder andere bij het theater Bataclan. Hier gaat het echter om een andere schokkende gebeurtenis in Parijs eerder dat jaar, de aanslag op de redactie van satirisch weekblad Charlie Hebdo.

In een krap uur bespreekt de film de gebeurtenissen in een chronologische volgorde. Tot op de minuut precies wordt alles in een tijdlijn geplaatst, beginnend bij de aanslag op Charlie Hebdo. 7 januari 11:25 uur. De dagen die volgen bestaan uit lange zoektochten en achtervolgingen, de overname van het tankstation in Picardi, vlak boven Parijs en de gijzeling in de Joodse supermarkt.

Three days that shook Paris vertelt heel precies wat volgde op de aanslag met archiefmateriaal en verhalen van betrokkenen. Een agent vertelt over de moord op zijn collega en vriend Ahmed Merabet terwijl hij terug gaat naar de straat waar dit gebeurde. De columnist van Charlie Hebdo, Patrick Pellou, die 5 minuten na de aanslag op de redactie aankwam, keert ook voor het eerst terug. Een vrouw van een tekenaar bij Charlie Hebdo vertelt over hoe een taxi-chauffeur haar vertelde van wat er was gebeurd. De emotionele verhalen en ervaringen, afgewisseld met veel heftige archiefbeelden, vertellen nieuwe verhalen bij de voor iedereen zo bekende gebeurtenis. 

GIGN

De achtervolging van de twee daders, de gebroeders Kouachi, maken het . Het hoofd van de GIGN, de antiterrorisme-eenheid van de Franse Gendarmerie, leidt je door de beelden van de achtervolging vanuit zijn perspectief. Terwijl de klok tikt als een tijdbom en het hoofd van de GIGN vertelt voor welke keuzes hij stond buiten de gijzelneming in de supermarkt, hoor je tegelijkertijd van een gijzelaar hoe de situatie binnen was.

Deze verschillende persoonlijke verhalen proberen je de ondenkbare situatie iets denkbaarder te maken. Juist deze verhalen in een duidelijk kader zorgen voor een nieuw inzicht, die de stroom van nieuwsberichten en beelden niet altijd bieden.