2Doc:

De Zero Revolutie - Henk Peeters

2Doc:

De Zero Revolutie - Henk Peeters

De VPRO en de NTR maakten samen de documentaireserie Ondersteboven - Nederland in de jaren 60 die vanaf 19 maart te zien is. Aanvullend zendt de VPRO op 7 april een documentaire uit over de Nederlandse Nul-groep waar Henk Peeters, Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse onderdeel van uitmaakten.

2doc: De Zero revolutie
Donderdag 7 april om 22.55 uur op NPO 2

2Doc: De Zero Revolutie – Henk Peeters vertelt het opmerkelijke verhaal van het ZERO-netwerk door de ogen van sleutelfiguur Henk Peeters. De oude en kwetsbare Peeters kijkt terug op zijn rol in het wereldwijde kunstenaarsnetwerk en de Nederlandse Nul-groep.

Voor het eerst zien we, met uniek archiefbeeld en recente interviews, hoe de Nul-kunstenaars terugkijken op een bijzondere tijd. 'Irriteren, dat vonden wij wel leuk. Ze dachten allemaal dat we fascisten waren', zegt Peeters aan het begin van de documentaire. Het zet de toon.

Samen met onder andere Lucio Fontana, Yves Klein, Piero Manzoni en Yayoi Kusama brachten Peeters, Armando, Henderikse en Schoonhoven in de jaren '50 en '60 met een radicaal vernieuwende houding een blijvende verandering in de kunstwereld teweeg. Als gepassioneerd voorvechter werd Peeters bij de lancering van NUL in het Stedelijk Museum in Amsterdam nog verguisd en opzij gezet door de culturele elite. Later kreeg hij wel erkenning voor zijn werk.

Een film van Sherman De Jesus.

advertentie