Dinsdag 6 september, om 22.55 op NPO 2

2doc: The Lost JFK Tapes

Dinsdag 6 september, om 22.55 op NPO 2

2doc: The Lost JFK Tapes

De moord op John F. Kennedy zoals je hem nog niet eerder zag of kon zien. Lang verborgen archiefmateriaal van lokale Amerikaanse nieuwszenders werd gebruikt voor deze reconstructie.

2doc: The Lost JFK Tapes: The Assassination
Dinsdag 6 september, 22.55 uur, NPO 2

22 november, 1963. Het is de eerste keer sinds 1948 dat de president van de Verenigde Staten een officieel bezoek brengt aan Dallas. Vele inwoners begroeten John F. Kennedy en zijn vrouw Jackie al op het vliegveld. Later rijden ze in een open auto door de stad in Texas.

Je weet waarschijnlijk wel hoe het verhaal verder gaat. Drie schoten en ruim vijftig jaar later nog een hoop vragen.

Later die dag in 1963 pakt de politie Lee Harvey Oswald op, de vermeende moordenaar. Voor de rechter komt hij niet, want twee dagen na zijn arrestatie wordt hij, op weg naar de lokale gevangenis, neergeschoten.

lang verborgen

Het materiaal dat in deze reconstructie gebruikt is, lag ruim 45 jaar verborgen in een museum in Dallas. Lokale televisie- en radiostations bewaarden de  beelden eerst voor de nasleep van de schietpartij en daarna ter nagedachtenis.

In 1995 ging documentairemaker Tom Jennings in het archief op zoek naar informatie over Lee Harvey Oswald en Jack Ruby, die Oswald vermoordde. 'Opname na opname, steeds zag ik beelden die ik nog nooit eerder had gezien,' vertelde hij in 2009 daarover aan The Dallas Morning News. De film vermijdt expliciet de beelden die we allemaal kennen. 'Het is alsof je een afstandsbediening had in 1963 en je van kanaal naar kanaal zapte.'

advertentie