2Doc:

Molenbeek Deel 1

2Doc:

Molenbeek Deel 1

De Vlaamse reportagemaker Eric Goens trekt naar Molenbeek op zoek naar het echte gezicht van de Brusselse wijk. Het eerste deel van de reeks begint in een café in Molenbeek.

Het Molenbeek van de terroristen Salah Abdeslam, Bilal Hadfi of van Abdelhamid Abaaoud is de afgelopen weken voortdurend in het nieuws geweest. Broeihaard voor jihadi, hoofdstad van het terrorisme: geen krachtterm lijkt sterk genoeg om het verval van Molenbeek uit te drukken. Maar wat speelt er echt? Sinds de aanslagen in Parijs woont en werkt Eric Goens in Molenbeek. In 2Doc: Molenbeek bekijkt Goens de Brusselse wijk door de bril van de bewoners die doorgaans ver weg van de camera’s leven. Waar en wanneer is het fout gelopen in hun gemeente? Wat moet er gebeuren? Waar moet er ingegrepen worden?

In de periode vóór de aanslagen in Parijs werd er tot driemaal toe ingebroken in café Molenbeek. Driemaal heette de dader Brahim Abdeslam, de terrorist uit Molenbeek die zichzelf begin november opblies in Parijs. De bewakingsbeelden spreken boekdelen: 'Ze hadden hem', zegt de uitbater Francis, 'waarom hebben ze hem toen laten gaan?' Door de opeenvolging aan huiszoekingen en gerechtelijke acties stijgt de temperatuur in Molenbeek zienderogen. Ouders maken zich zorgen over hun kinderen, de slager ziet de wijk leeglopen, de imam roept op tot rust. 'Waarom viseren jullie een hele gemeenschap?', moppert de slager. 'Na de affaire Dutroux hebben wij toch ook niet tegen onze kinderen gezegd dat élke Belg een pedofiel is? Dat is exact wat jullie vandaag met ons doen omwille van die paar criminelen in Parijs.'

advertentie