2Doc:

2Doc: Molenbeek

2Doc:

2Doc: Molenbeek

De Vlaamse reportagemaker Eric Goens trekt naar Molenbeek op zoek naar het echte gezicht van de Brusselse wijk. Broeihaard voor jihadi, hoofdstad van het terrorisme: geen krachtterm lijkt sterk genoeg om het verval van Molenbeek uit te drukken. Maar wat speelt er echt?

2doc: Molenbeek
Vanaf 12 april drie dinsdagen om 22.55 te zien op NPO. Deel 4 zal op 3 mei worden uitgezonden om 23:10 uur op NPO2.

12 april Deel 1
19 april Deel 2
26 april Deel 3
3 mei Deel 4

Het Molenbeek van de terroristen Salah Abdeslam, Bilal Hadfi of van Abdelhamid Abaaoud is de afgelopen weken voortdurend in het nieuws geweest. Sinds de aanslagen in Parijs woont en werkt Eric Goens in Molenbeek. In 2Doc: Molenbeek bekijkt Goens de Brusselse wijk door de bril van de bewoners die doorgaans ver weg van de camera’s leven. Waar en wanneer is het fout gelopen in hun gemeente? Wat moet er gebeuren? Waar moet er ingegrepen worden?

Hij volgt verschillende mensen uit Molenbeek: de burgermeester, de imam, een garagehouder, een onderzoeker, de hoofdinspecteur van de politie, de uitbater van Brasserie du Parc, een slager, een wereldkampioen boxen, de oud burgermeester en bewoners Irene en Jan.

VPRO.nl sprak met Eric Goens over wonen in Molenbeek, potentiële terroristen en het maken van de documentaire. Lees het interview hier.

deel 1

dinsdag 12 april

De reeks begint in een café in Molenbeek. In de periode vóór de aanslagen in Parijs werd er tot driemaal toe ingebroken, driemaal heette de dader Brahim Abdeslam, de terrorist uit Molenbeek die zichzelf  begin november opblies in Parijs. De bewakingsbeelden spreken boekdelen: “Ze hadden hem”, zegt de uitbater Francis, “waarom hebben ze hem toen laten gaan?”

deel 2

dinsdag 19 april

In de tweede aflevering van Molenbeek spreekt Eric Goens onder andere met Philippe Moureaux, oud-burgemeester van Molenbeek. Die beweert in zijn boek De waarheid over Molenbeek dat er nog steeds ronselaars in Molenbeek actief zijn. Daarnaast gaat Goens langs bij enkele ouders wier kind naar Syrië trok om er te strijden en bezoekt hij Irene en haar man Jeans. Irene durft niet alleen de straat op.

deel 3

dinsdag 26 april

In het derde deel praat Eric Goens in Molenbeek onder andere met straathoekwerkers Mohamed en Antoine: 'Je geeft jongeren de kans om te doen wat ze willen en waar ze van dromen.' Slager Mohamed nodigt Eric bij hem thuis uit. Hij en zijn echtgenote Samira praten met Eric over hun geloof. Toen hun dochtertje stierf, vonden ze troost in hun religie: 'Dat heeft me overeind gehouden,' zegt Mohamed.

deel 4

dinsdag 3 mei

Eric gaat mee met café-uitbater Francis, hij bezoekt voor de eerste keer de moskee tijdens het vrijdagsgebed. Ook gaat Eric langs bij Mohammed, hij is wereldkampioen in thaiboksen en heeft een boksschool. Hij spreekt met Montasser, de zoon van Palestijnse vluchtelingen. Hij werkt met jongeren in Molenbeek en waarschuwt ze voor de gevaren van radicalisering.

advertentie