2Doc: Inside Obama's White House

2doc: Inside Obama's White House

Met de verkiezing van Barack Obama tot president van Amerika in 2008, breekt er voor miljoenen mensen een nieuw tijdperk aan van hoop. De vierdelige 2Doc: Inside Obama's White House laat, vanuit het perspectief van de mensen die dicht bij Obama staan en vanuit de president zelf, zien hoe Obama probeert Amerika opnieuw vorm te geven.

Deel 1 - 100 days

Maandag 23 mei om 22.55 uur op NPO2
Laat zien hoe de eerste 100 dagen na de verkiezing van Obama zijn verlopen. Een maand na zijn overwinning, wordt Obama geconfronteerd met de crisis in Amerika en hij stelt zijn plannen voor grote veranderingen uit. Obama heeft beloofd om Guantanamo Bay binnen een jaar te sluiten, maar de gevangenis is nog steeds open. Het bewijsmateriaal tegen veel van de gevangenen is ontoereikend voor rechtsvervolging, omdat het is verkregen door marteling. En op de klimaattop in Kopenhagen wil Obama zo wanhopig graag iets bereiken, dat hij een aanvaring heeft met drie andere regeringsleiders.

Deel 2 - Obamacare

Dinsdag 24 mei om 22.55 uur op NPO2
Hoe Obama de gezondheidszorg probeert te veranderen. Als Obama zijn voorstellen voor betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg voor iedere Amerikaan aankondigt, ontstaat er een groot conflict. Binnen enkele weken worden leden van het Congres geconfronteerd met boze demonstranten van de Tea Party. Het verzet tegen zijn voorstel wordt steeds groter en de topadviseurs van Obama raden hem aan zijn plannen te matigen, maar dat weigert hij. Met de tussentijdse verkiezingen verliest Obama meer zetels in het Congres dan welke president ooit sinds 1938. De Tea Party wordt nu vertegenwoordigd door 60 leden in het Congres en de Republikeinen zullen alle toekomstige grote hervormingen van Obama  blokkeren.

Deel 3 - Don't Screw It Up

Woensdag 25 mei om 22.55 uur op NPO2
Hoe Obama een einde probeert te maken aan de oorlog van George W. Bush in het Midden Oosten en hoe hij de relaties met de rest van de wereld probeert te herstellen. In Caïro spreekt Obama met de Arabische wereld en noemt democratie een mensenrecht. Twee jaar later breken de protesten uit op het Tahrirplein. De president wordt heen en weer geslingerd tussen de opvattingen van zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en zijn minister van Defensie Robert Gates die geloven in de steun aan Mubarak, en die van zijn jonge adviseurs die meer zien in de belofte van de Arabische lente. Als Syrië bewezen chemische wapens gebruikt, besluit Obama tot bombarderen. Obama behaalt een grote overwinning als hij een geheime deal weet te sluiten over het nucleaire programma van Iran. Staatssecretaris John Kerry vertelt hoe hij met president Obama de hele nacht doorwerkte om de deal veilig te stellen.

Deel 4 - The Arc of History

Donderdag 26 mei om 22.55 uur op NPO2

Hoe Obama wordt herkozen voor een tweede termijn en hoe hij probeert om Amerika's meest hardnekkige maatschappelijke problemen aan te pakken zoals wapens, immigratie en uitsluiting. President Obama lanceert een speciale operatie in Pakistan om Osama Bin Laden op te pakken. Bij het opstellen van zijn herverkiezingscampagne moet Obama beslissen waar hij staat in de discussie over anticonceptie. Kiest hij de kant van de katholieke bisschoppen of staat hij achter zijn minister van Volksgezondheid Kathleen Sebelius en de feministische activisten? Obama steunt de vrouwen en zij dragen bij aan zijn overtuigende verkiezingsoverwinning. Al snel na zijn herverkiezing vindt in Amerika het Sandy Hook bloedbad plaats: 20 kinderen worden doodgeschoten in een school in Connecticut. Obama doet voor het incident meerdere pogingen om de wapenwetgeving  te veranderen, maar de  lobby tegen aanpassing van de wet blijkt te sterk.

advertentie