vrijdag 18 november, 23.15 op NPO 2

2Doc: Presenting Princess Shaw

vrijdag 18 november, 23.15 op NPO 2

2Doc: Presenting Princess Shaw

De Israëlische muzikant/kunstenaar Kutiman werd in 2009 bekend met zijn mash-ups van bestaande YouTube-clips van musicerende amateurs. Een van deze muzikanten is de alleenstaande verpleegster Samantha, op YouTube beter bekend onder de artiestennaam Princess Shaw.

2doc: Presenting Princess Shaw (2015)
Vrijdag 18 november, 23.15 uur, NPO 2

Still uit 'Presenting Princess Shaw'

Het is 2014 wanneer Kutiman de YouTubevideo van Samantha Shaw vindt en met behulp van haar stem het nummer Thru You Too creeërt. Kutiman maakt remixen van bestaande inhoud op YouTube. Samantha Shaw, artiestennaam: Princess Shaw, maakt dagelijks video's op haar YouTubekanaal. De video's zijn voor haar als therapie in haar dagelijkse strijd het te maken in de muziekwereld en tegelijkertijd de rekeningen te kunnen betalen.

De Amerikaanse had nooit kunnen dromen dat Kutiman, vanuit Israël, haar video zou vinden om daar vervolgens een viral video van te maken. Het betekent voor haar een manier om gehoord te worden. Een manier om te ontsnappen aan haar benarde situatie. In Presenting Princess Shaw volgt documentairemaker Ido Haar de zangeres in haar pogingen het te maken. Bekijk de trailer hieronder.

Naast Samantha zijn er nog  andere muzikanten te zien in de clip. Enkele van hen waren echter niet te spreken over de remix van hun creatieve uitspattingen op het wereldwijde web. Kutiman gebruikt in zijn werk namelijk ongevraagd video's van YouTubers om er vervolgens een eigen gecomponeerd stuk van te maken. Hoewel hij al jaren zo te werk gaat, roept het toch de vraag op: in hoeverre heb je intellectueel eigendom over je eigen video? Zeker in een snelle wereld waarin niet altijd te achterhalen valt wat nu origineel is. Ondanks dat Kutiman alle deelnemers in de clip meer hits heeft bezorgd, heeft hij de meeste aandacht en views gegenereerd op zijn eigen kanaal met een stuk dat bestaat uit hun muziek. Wie verdient dan uiteindelijk zeggenschap?

We leven in een remixmaatschappij: alles lijkt al eens gebeurd of gemaakt en alles wordt continu herhaald. De korte documentaire Everything is a Remix (2015) vertelt hier meer over. Bekijk hieronder de clip bij het nummer Thru You Too - Give It Up van Kutiman met Princess Shaw.

Documentairemaker Ido Haar wist al een tijdje af van Kutimans plannen met de stem van Shaw. Hij weet in Presenting Princess Shaw dan ook precies de juiste momenten vast te leggen in de levens van zowel Princess als Kutiman. Het is tijdens het kijken van de film bijzonder om te bedenken dat de kans dat de twee elkaar zouden hebben ontmoet aanzienlijk kleiner was geweest zonder het internet. Het internet dat voor zowel Princess als Kutiman dient als creatieve broedplaats.

In 2015 werd Presenting Princess Shaw vertoond tijdens het IDFA in Amsterdam. Ersin Kiris vangt Kutiman en Princess Shaw backstage op voorafgaand aan de vertoning van de film en hun aansluitende concert in Amsterdam. Bekijk die reportage hieronder.

De documentaire Presenting Princess Shaw is op vrijdag 18 november te zien om 23.15 uur op NPO 2.

advertentie