12 oktober om 23.05 op NPO 2

2Doc: Sea Blind

12 oktober om 23.05 op NPO 2

2Doc: Sea Blind

Negentig procent van wat we kopen komt aan per schip. En dat terwijl de scheepvaart een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is.

2doc: Sea Blind
woensdag 12 oktober om 23.05 op NPO 2

Bernice Notenboom maakte de documentaire Sea Blind nadat ze op een skireis geconfronteerd werd met de verwoestende invloed van roet die schepen uitstoten. Roet is een sterk broeikasgas en houdt uv-straling vast waardoor de aarde opwarmt. Bovendien smelt ijs als er roet op belandt.

Door het smelten van de ijskappen zijn er nieuwe, kortere vaarroutes ontstaan voor de scheepvaart. Dat is voordeliger – acht dagen minder reizen kan al zo'n 90.000 euro per trip besparen – maar niet voor het ijs.

'We lijken wel zeeblind,' stelt Notenboom. 'Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten.'

Zolang de uitstoot van de scheepvaart niet wordt gereguleerd, nemen de risico’s voor het arctisch gebied verder toe. Wat betekent deze toename in de scheepvaart voor onze gezondheid en het milieu? Scheepvaart blijft buiten schot bij alle klimaatmaatregelen en -verdragen. Bij de klimaattop van 2015 in Parijs werd scheepvaart op het laatst nog van de agenda geschrapt. 'We lijken wel zeeblind,' stelt Notenboom. 'Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten.'

Voor 2Doc: Seablind reisde Bernice Notenboom door zeven verschillende landen waar ze sprak met wetenschappers, havenbaronnen, milieuorganisaties en nog veel meer mensen. Zo bezoekt ze ook inwoners van Terschelling, die dicht bij de containerscheepvaart wonen.

2Doc: Sea Blind wordt uitgezonden tijdens de NPO-themaweek 'Focus op groen'. Klik hier voor meer informatie. Op 2doc.nl vind je alle documentaires rond dit thema bij elkaar.

advertentie