Donderdag 28 september 2017, 22.55 uur op NPO 2

2Doc: The Fear of 13

Donderdag 28 september 2017, 22.55 uur op NPO 2

2Doc: The Fear of 13

Nick Yarris werd veroordeeld wegens moord en zat vervolgens twintig jaar in een dodencel. In deze documentaire vertelt hij zijn verhaal.

2Doc: The Fear of 13
Donderdag 28 september 2017 om 00.05 uur op NPO 2 (HH)

Als Yarris zijn verhaal vertelt, wordt al snel duidelijk dat niets is wat het lijkt. 2Doc: The Fear of 13 experimenteert met de manier waarop het verhaal wordt verteld. Het is een psychologische thriller gemaakt op basis van een interview dat vier dagen duurde.

Hij zit twintig jaar in de cel als hij een ongewoon verzoek doet: stop alle beroepsprocedures, hij wil zo snel mogelijk worden geëxecuteerd. Over deze beslissing is Yarris geïnterviewd, wat resulteert in The Fear of 13.

Yarris vertelt zijn hele levensverhaal, getekend door drugsverslaving en jeugddrama's. Hij wordt gearresteerd voor poging tot moord omdat hij heetgebakerd reageert nadat een agent hem aanhoudt bij een verkeersovertreding.

Vier dagen eerder, 15 december 1981, komt een jonge vrouw niet thuis na haar werk in de Tri-State Mall in Pennsylvania. Ze wordt een dag later terug gevonden op de parkeerplaats van een kerk, geslagen, verkracht en overleden aan de messteken in haar borst.

Het leven van Nick

In de documentaire neemt Yarris ons mee door zijn leven

Als Yarris vier dagen later opgepakt wordt, heeft hij al van de moord gehoord. Hij beschuldigt een kennis van de misdaad, in een poging zo zijn vrijheid terug te winnen. Tijdens het onderzoek blijkt dat de verdachte het niet gedaan kan hebben en dan wordt Yarris ineens hoofdverdachte van de moordzaak.

Collega's van het slachtoffer zeggen dat Yarris de man is die voor de moord het slachtoffer al lastigviel en ook een informant uit de gevangenis getuigt tegen hem. Op de grond van deze verklaringen wordt de 21-jarige Yarris in 1982 ter dood veroordeeld wegens kidnapping, verkrachting en moord.

Triskaidekafobie

Een woord dat Yarris in de gevangenis leert, het betekent: angst voor het getal 13

Als terdoodveroordeelde brengt Nick zijn dagen grotendeels door in zijn cel. Na verloop van tijd gunt een vriendelijke bewaker hem een paar boeken. Ondanks het feit dat hij slecht heeft leren lezen, verslindt hij de boeken en leert hij nieuwe, ingewikkelde woorden. De nieuwe taalkennis helpt hem niet alleen zijn verleden beter onder woorden te brengen, het geeft hem ook de middelen om zijn toekomst te bepalen.

The Fear of 13

woensdag 21 december om 22.55 uur op NPO 2

advertentie