woensdag 22 november, 20.20 uur, NPO 2

2Doc: Alicia

woensdag 22 november, 20.20 uur, NPO 2

2Doc: Alicia

Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.

2Doc: Alicia
Deze 2Doc werd uitgezonden op 22 november 2017

En nu: dialogen

Filmmaakster Maasja Ooms en producent Willemijn Cerutti organiseren tien bijeenkomsten door het hele land om alle actoren rond kinderen als Alicia bij elkaar te brengen. Kinderrechters, juristen, ervaringsdeskundigen, jeugdbeschermers, beleidsmedewerkers, wethouders, hoogleraren en pedagogisch medewerkers gaan aan de hand van fragmenten uit de documentaire met elkaar in dialoog, want een ieder is het eens: dit moet stoppen.

De eerste bijeenkomst is op 9 april 2018 in Breda. Daarna volgen Rotterdam, Groningen, Zwolle, Alkmaar, Utrecht, Den Bosch, Nijmegen, Amsterdam.

> Lees verder

Korte inhoud

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire Alicia begint.

De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, observerend en dicht op de huid gefilmd. Hoop, verwachting, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief zijn direct invoelbaar. Dreigt ze hierdoor te ontsporen of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst?

Regie Maasja Ooms, geproduceerd door Cerutti Film, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds

‘Alicia’ liet weinig kijkers onberoerd. VPRO, 2Doc, Jeugdbescherming maar natuurlijk ook regisseur Maasja Ooms, Alicia en haar moeder werden overspoeld met berichten vol emotie via allerlei kanalen. Hoe was dit voor Alicia, haar moeder en regisseur Maasja Ooms? En wat gaat er gebeuren nu de grootste aandacht voor dit onderwerp in de media is weggeëbd? Lees meer op 2doc.nl.

IDFA 2017

Alicia is winnaar van de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary 2017.

De documentaire is een 2Doc IDFA-primeur. Bekijk meer primeurs van het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam editie 2017.

nominatie

De documentaire Alicia is genomineerd voor een Rockie Award. Het BANFF Wold Media Festival reikt deze uit in juni.

Wilt u naar aanleiding van deze documentaire spreken met een professionele hulpverlener?

► Neem contact op met Stichting Korrelatie

2Doc: Alicia

advertentie