woensdag 30 augustus om 22.40 uur op NPO 2

2Doc: Amateurs in space

woensdag 30 augustus om 22.40 uur op NPO 2

2Doc: Amateurs in space

De Denen Peter Madsen en Kristian von Bengtson delen een jongensdroom: ze willen een ruimtereis maken in een zelfgemaakte raket. Als het ze lukt, zijn ze de eerste amateurs in de bemande ruimtevaart. Documentairemaker Max Kestner volgt de vrienden zes jaar lang.

2Doc

2Doc: Amateurs in space
woensdag 30 augustus 2017 om 22.40 uur op NPO 2

Mededeling

Onlangs werd bekend dat de Deense uitvinder Peter Madsen wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Zweedse journalist Kim Wall. De uitzending van de documentaire 2Doc: Amateurs in Space, waarin Madsen samen met zijn compagnon Kristian von Bengtson een raket bouwt, stond al voordat dit nieuws naar buiten kwam gepland op woensdag 30 augustus. De VPRO heeft met de wetenschap van nu opnieuw naar de documentaire gekeken en heeft besloten om deze volgens planning uit te zenden. 2Doc: Amateurs in Space is een persoonlijk portret van onder andere Peter Madsen, gedraaid in de periode 2009 - 2016. De documentaire geeft een beeld van wie deze bekende Deen is waar nu zo veel om te doen is en staat inhoudelijk los van de huidige ontwikkelingen omtrent zijn persoon.

'Ruimtevaartprogramma's kosten meestal miljarden. Onze komende lancering heeft een budget van ongeveer 56 duizend dollar', zegt Kristian von Bengtson op een persconferentie in 2012. Samen met Peter Madsen, die eerder eigenhandig een zeewaardige onderzeeboot bouwde, leidt hij Copenhagen Suborbitals, een non-profitorganisatie die met hulp van een groep vrijwilligers Denemarken tot ruimtevaartnatie wil maken. Het doel is een raket met Madsen erin te lanceren en weer veilig te laten landen op aarde. 

De 2Doc: Amateurs in Space laat op humoristische wijze zien hoe hard Madsen en Von Bengtson werken om hun droom waar te maken. Het zijn twee uitgesproken karakters. Madsen is een fanatieke techneut die nietsontziend zijn passie volgt. Von Bengtson, een soort Jesse Klaver zonder haar, is meer een bedachtzame manager die er ook nog een leven buiten de ruimtevaart op na probeert te houden. Full time werken ze samen met vijftig experts, raketamateurs en vrijwilligers die hun bijdrage leveren aan het project.

Technische tegenslagen zijn er om samen te overwinnen, mislukte lanceringen leiden tot verbeteringen, maar de persoonlijke relatie van de twee kapiteins komt in de zes jaar dat de camera ze volgt steeds meer onder druk te staan. Kan hun relatie de steeds verder oplopende spanning aan?

bekijk hier een interview met regisseur Max Kestner:

Woensdag 30 augustus om 22.40 uur, NPO 2

advertentie