woensdag 30 augustus om 22.40 uur op NPO 2

2Doc: Amateurs in space

De Denen Peter Madsen en Kristian von Bengtsen delen een jongensdroom: ze willen een ruimtereis maken in een zelfgemaakte raket. Als het ze lukt, zijn ze de eerste amateurs in de bemande ruimtevaart. Documentairemaker Max Kestner volgt de vrienden zes jaar lang.

2Doc,

2Doc: Amateurs in space
woensdag 30 augustus 2017 om 22.40 uur op NPO 2

'Ruimtevaartprogramma's kosten meestal miljarden. Onze komende lancering heeft een budget van ongeveer 56 duizend dollar', zegt Kristian von Bengtsen op een persconferentie in 2012. Samen met Peter Madsen, die eerder eigenhandig een zeewaardige onderzeeboot bouwde, leidt hij Copenhagen Suborbitals, een non-profitorganisatie die met hulp van een groep vrijwilligers Denemarken tot ruimtevaartnatie wil maken. Het doel is een raket met Madsen erin te lanceren en weer veilig te laten landen op aarde. 

De 2Doc: Amateurs in Space laat op humoristische wijze zien hoe hard Madsen en Von Bengtsen werken om hun droom waar te maken. Het zijn twee uitgesproken karakters. Madsen is een fanatieke techneut die nietsontziend zijn passie volgt. Von Bengtsen, een soort Jesse Klaver zonder haar, is meer een bedachtzame manager die er ook nog een leven buiten de ruimtevaart op na probeert te houden. Full time werken ze samen met vijftig experts, raketamateurs en vrijwilligers die hun bijdrage leveren aan het project.

Technische tegenslagen zijn er om samen te overwinnen, mislukte lanceringen leiden tot verbeteringen, maar de persoonlijke relatie van de twee kapiteins komt in de zes jaar dat de camera ze volgt steeds meer onder druk te staan. Kan hun relatie de steeds verder oplopende spanning aan?

bekijk hier de trailer:

Woensdag 30 augustus om 22.40 uur, NPO 2