2Doc: Citizenfour

2Doc: Citizenfour

De spannende documentaire 'Citizenfour' van Laura Poitras laat zien hoe Edward Snowden zijn onthullingen over Amerikaanse geheime diensten wereldkundig wist te maken.

2Doc: Citizenfour
Donderdag 23 februari, 23.40 uur op NPO 2

Citizenfour gaat over het moment waarop Edward Snowden de eerste onthullingen doet over de massale privacyschending van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Volgens Snowden handelt de NSA daarmee illegaal en ondemocratisch en hij besluit een karrenvracht aan geheime documenten aan de grote klok te hangen.

In 2013 nodigt hij daarom journalisten uit, onder wie Glenn Greenwald van de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse documentairemaakster Laura Poitras. Ook William Binney is uitgenodigd. Binney werkte net als Snowden bij de NSA en riep al eerder dat de NSA op grote schaal telefoongesprekken aftapte van onschuldige burgers.

Poitras maakte er in 2014 de film Citizenfour over, vernoemd naar de codenaam waarmee Snowden het eerste contact met haar legde. Het is een registratie van de ultrageheime ontmoeting van Snowden, Greenwald, Poitras en Binney. Hoewel de uitkomst inmiddels bekend is, is haar minutieuze verslag van de gebeurtenissen in een hotelkamer in Hongkong nagelbijtend spannend.

Snowden is een held. Hij heeft zijn vrije leven opgeofferd voor een grote publieke zaak, voor de hele wereld.

- Bill Binney

advertentie