gay life in Russia

2doc: Cold fear

gay life in Russia

2doc: Cold fear

In Rusland leidt de alomtegenwoordige homofobie in toenemende mate tot georganiseerd en onbestraft geweld. Soms gefinancierd door Amerikaanse fundamentalistische christenen.

Radha Ramdhan

2Doc: Cold fear, gay life in Russia
Donderdag 6 april, 00.05 uur op NPO 2

Dima gemolesteerd

Dima gemolesteerd

In Rusland, waar sinds een paar jaar de verspreiding van vaag gedefinieerde  ‘homopropaganda’ onder minderjarigen verboden is, neemt het geweld tegen homoseksuelen toe. Knokploegen bedreigen homo’s verbaal en/of molesteren hen fysiek. Vaak worden de mishandelingen gefilmd en op internet geplaatst.

Voor de slachtoffers houdt het na de mishandeling niet op. De makers kregen het voor elkaar om te infiltreren in knokploegen Parents of Russia en Occupy Paedophilia. Beide groeperingen brengen homoseksualiteit direct in verband met pedoseksualiteit, en zien dit als bedreiging voor patriottisme en deugdzaamheid.

Kathia, oprichtster van Occupy Paedophilia

Kathia, oprichtster van Occupy Paedophilia

De kijker ziet dat Occupy Paedophilia via een internetdate een homoseksuele jongen (in de reportage onherkenbaar gemaakt) naar een appartement toe lokt. Daar wordt hij mishandeld en gedwongen om voor de camera te verklaren homo te zijn. De jonge homoseksuele Dima komt wel herkenbaar in beeld. Met een pleister op zijn linkeroog. Na een brute mishandeling is hij aan dat oog blind geraakt. Homoactiviste Katharine die als niet-homo pleit voor educatieprogramma’s over homoseksualiteit op scholen, wordt ook door knokploegen in de gaten gehouden. De overheid doet intussen opvallend weinig.

advertentie