dinsdag 5 september om 22.55 uur op NPO 2

2Doc: Elián

dinsdag 5 september om 22.55 uur op NPO 2

2Doc: Elián

In 1999, op de dag na Thanksgiving Day, werd het vijfjarige jongetje Elián Gonzalez uit Cuba bij Florida uit de zee gered. Zijn komst naar Amerika mondde uit in een juridisch gevecht over de voogdij tussen de vader van Elián en familie uit Miami. Nu is hij 23.

2Doc

2Doc: Elián
dinsdag 5 september om 22.55 uur op NPO 2

Met veel machtsvertoon wordt Elián uit huis gehaald

Elián is inmiddels 23 jaar oud en blikt terug

Onder Obama verbeterden de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten

2Doc: Elián laat zien hoe het Cubaanse jongetje Elián González met zijn komst naar de Verenigde Staten de verhoudingen tussen Cuba en de Verenigde Staten voorgoed heeft veranderd. De vijfjarige Elián en zijn moeder vluchtten in 1999 per boot van Cuba naar de VS. Zijn moeder overleefde de oversteek niet. Elián werd drie dagen na vertrek bij Florida uit de zee gered. Zijn vader wil dat zijn zoon naar Cuba terugkomt, maar Cubaanse familieleden in Miami wil hem juist daar houden. Er ontstaat een juridisch gevecht over de voogdij.

Niemand heeft kunnen voorspellen dat dit vijfjarige jongetje zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in de relatie tussen Cuba en de VS en bij de presidentsverkiezingen van 2000. Het grote mediaspektakel kwam na een maandenlange strijd tot een einde, toen de familieleden van Elián in Miami hem niet wilden laten gaan en Amerikaanse agenten een inval deden om hem te bevrijden. Elián werd als een held ontvangen op Cuba en Fidel Castro werd een vriend van de familie González.

Producers Alex Gibney and Trevor Birney en regisseurs Tim Golden en Ross McDonnell kijken terug op een gebeurtenis die veel invloed heeft gehad op de politieke situatie van Cuba en de VS. Elián González is nu volwassen en vertelt wat er destijds is gebeurd en hoe de positie van Cubanen in Amerika compleet is veranderd.

Dinsdag 5 september om 22.55 uur op NPO 2

advertentie