dinsdag 14 november, 22.55 uur, NPO 2

2Doc: Liefde is aardappelen

In 'Liefde is aardappelen' vertelt documentairemaker Aliona van der Horst de geschiedenis van haar moeder en vijf tantes. Een ontroerend en aangrijpend verhaal over haar Russische boerenfamilie en het leven onder Stalin.

2Doc: Liefde is aardappelen
dinsdag 14 november, 22.55 uur, NPO 2

Met het overlijden van haar moeder krijgt filmmaker Aliona van der Horst een erfenis: een kamertje van 6m2 in een houten huisje, op het platteland van Rusland. Het is het kamertje waarin haar moeder is opgegroeid, in het dorp waar Van der Horst als kind in de vakanties logeerde. De erfenis vormt de aanleiding van haar zoektocht naar het onbekende verleden van haar Russische moeder en vijf zusters, die ze besloot vast te leggen op camera. Wie waren zij, en wat voor levens hadden ze? Allen bleken te kampen met angsten en verdringing. Stalin, oorlog en kunstmatige hongersnoden hadden hun wezen en ziel diep verwond en bekrast.

In het dorp stuit Van der Horst op verschillende bronnen voor haar verhaal. Rondkijkend en speurend in de krochten van het boerenhuis, als in een kathedraal vol relikwieën en iconen. Dozen en koffers vol afgedragen schoenen, in alle maten. Stapels lapjes, doeken, dekens, verstofte voorraden blikjes en weckpotten. Voor je weet maar nooit. Pratend met familie en buren tovert de maakster, in subtiele, poëtische, altijd liefdevol nieuwsgierige scènes en taferelen de geschiedenis van de familie Zotov tevoorschijn.

Niet iedereen is blij met Van der Horsts nieuwsgierigheid naar vroeger. Mede-erfgenaam neef Sasha heeft grootse plannen met de bouwval. Hij vindt het niet prettig, dat gefilm in de oude rommel. Tante Liza vindt dat ze overdrijft. Was het nou echt zo erg, die kunstmatige hongersnood van Stalin? Of de oorlog? Het leven van de familie was normaal, iedereen leefde zo: ‘Aliona, waarom maak je alles zo groot? Er vloog een mug voorbij maar jij zag weer een olifant vliegen!’ En tante Valya zegt: ‘Met een volle buik begrijp je een hongerlijder niet.’

Van der Horsts zoektocht naar de levens en lotgevallen van haar familie is een liefdevolle, navrant poëtische film, met personages als uit een verhaal van Tsjechov. Animaties door de Italiaanse kunstenaar Simone Massi verbeelden op poëtische wijze de onvoorstelbare gebeurtenissen in Sovjet-Rusland. Met de geschiedenis van deze heel gewone mensen, in het kleine boerenhuis, vertelt de documentairemaker tegelijkertijd het grote verhaal van het leven onder het bewind van Stalin.

Regie: Aliona van der Horst
Aliona van der Horst heeft vijf internationaal onderscheiden documentaires op haar naam staan. Ze  is geboren in Moskou en getogen in Nederland, dochter van een Russische moeder en Nederlandse vader.

2Doc: Liefde is aardappelen

dinsdag 14 november, 22.55 uur, NPO 2