2Doc: O.J.: Made in America

zondag 1 t/m donderdag 5 januari, 22.45 uur, NPO 2

2Doc: O.J.: Made in America is een vijfdelige documentaire over de opkomst en ondergang van de van dubbele moord beschuldigde American footballspeler O.J. Simpson.

t/m zondag 15 januari te zien

2Doc: O.J.: Made in America
Zondag 1 t/m donderdag 5 januari dagelijks om 22.45 uur op NPO 2

De documentaire van regisseur Ezra Edelman blikt terug op de mediastorm van destijds. In meer dan zeventig interviews komen oude vrienden en collega's van Simpson, maar ook uitvoerders van het moordonderzoek, aan het woord om hun visie op het verhaal te geven. De bijzondere zoektocht naar het echte verhaal over Simpson levert ook een verzameling op van onuitwisbare waarheden over Amerika.

De celebrity die zich van zijn huidskleur distantieerde, speelde een onwaarschijnlijke hoofdrol in de zwarte emancipatiestrijd. Zijn gedocumenteerde levensverhaal is een Amerikaanse tragedie over ras, roem, media en rechtvaardigheid en biedt verrassende perspectieven op Simpsons identiteit en de actuele discussie over rassenongelijkheid.

Aflevering 1

Zondag 1 januari om 22.45 uur op NPO 2

'As a kid growing up in the ghetto, one of the things I wanted most was not money – it was fame. I wanted to be known. I wanted people to say, "Hey, there goes O.J."'

De misdaad van de eeuw begint in de nacht dat Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman worden vermoord. Maar om te begrijpen wat er die nacht is gebeurd, moet men verder terug in de tijd. In deze aflevering aandacht voor het begin van de carrière van Simpson en zijn sterrenstatus in de National Football League. Ook komt de rassenongelijkheid in de jaren zestig en zeventig aan de orde.

Aflevering 2

Maandag 2 januari om 22.45 uur op NPO 2

'I rebel against images, because then, you know, people tend to expect things from you. I think I created an image by being me.'

O.J. was deel van twee werelden. In de rijke overwegend witte wereld van Los Angeles, is Simpson door zijn sterrenstatus een van de populairste figuren. Maar O.J. kent ook een andere wereld met radicale spanningen met de politie.

In de jaren tachtig gaat het O.J. voor de wind. Hij is getrouwd met de mooie Nicole, hij acteert en zijn televisiecarrière bloeit. Hij is zo populair dat men voor zijn duistere kant geen oog heeft. Beschuldigingen over huiselijk geweld worden grotendeels genegeerd.

Aflevering 3

Dinsdag 3 januari om 22.45 uur op NPO 2

'I can’t believe that people can think I could do something like this. How? How? How?'

De politie komt op 13 juni 1994 om 04.25 uur aan bij het appartement op Bundy Drive. Er zijn twee mensen om het leven gebracht. De ex-vrouw van O.J. Simpson is er een van. Als O.J. een paar dagen later verdwijnt wordt de jacht op hem geopend en geeft hij zichzelf aan. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de agenten en de verslaggevers in de helikopter.

Aflevering 4

Woensdag 4 januari om 22.45 uur op NPO 2

'A racist is somebody who has power over you, who can do something to you. A police officer in the street! A patrol officer is the single most powerful figure in the criminal justice system. He can take your life! He can do it right there and justify it! And that’s why, that’s why this has to be rooted out.' – Johnny Cochran

Januari 1995 maakt de misdaad van de eeuw plaats voor het proces van de eeuw. Gedurende tien maanden wisselen dramatische wendingen, openbaringen en beschuldigingen elkaar in de rechtszaal af.

De geschiedenis is door de onthullende interviews met de hoofdrolspelers nu nog net zo fascinerend als toen. De geschiedenis wordt in de context van de tijd geplaatst en maakt zo duidelijk hoe de O.J. Simpson-zaak de media blijvend heeft veranderd.

Aflevering 5

Donderdag 5 januari om 22.45 uur op NPO 2

'My story is just like an American tale, you know? You need some, overcoming some great obstacles. It’s easy to celebrate, it’s easy to be friends when somebody’s winning. You know, you’ve got to have tragedy in your life to really write an interesting autobiography.'

Op 3 oktober 1995 oordeelde de jury dat Simpson niet schuldig was. Voor velen was de uitspraak het bewijs dat in Amerika met geld en macht alles te koop is. Voor anderen is de vrijspraak een historische overwinning – een goedmaker voor al het onrecht dat zwart Amerika generaties lang was aangedaan.

Uitzendingen: Zondag 1 t/m donderdag 5 januari om 22.45 uur op NPO 2