donderdag 7 september om 00.20 uur op NPO 2

2Doc: Park Avenue

donderdag 7 september om 00.20 uur op NPO 2

2Doc: Park Avenue

In deze documentaire wordt de vraag gesteld of een kind geboren aan Park Avenue in de Bronx het ooit zou kunnen schoppen tot in Park Avenue in Manhattan. 740 Park Avenue om precies te zijn: een appartementencomplex waar enkel miljardairs verblijven.

2Doc: Park Avenue (hh)
donderdag 7 september om 00.20 uur op NPO 2

In Amerika worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer. Tussen 1979 en 2009 zag de rijkste 5 procent van de families hun inkomen met 72,7 procent toenemen, terwijl de 5 procent van de gezinnen met de laagste inkomens een vermindering kende van 7,4 procent. Van de totale Amerikaanse welvaart komt 42,7 procent ten goede aan slechts 1 procent van de mensen. Van die rijkste mensen van Amerika woont 1 procent op Park Avenue in New York City.

Tien minuten noordelijker de brug over loopt Park Avenue de Bronx in, waar de helft van de bevolking leeft van de voedselbank. De werkeloosheid is 19 procent en kinderen hebben hier twintig keer meer kans te worden vermoord dan de bewoners aan de andere kant van de rivier. Jacob Hacker, politicoloog aan de Yale universiteit, stelt dat de maatschappij is veranderd omdat er meer en meer geld naar de top gaat. Dit geld wordt door de rijken geïnvesteerd in politiek die gunstig is voor de rijken. De sociale mobiliteit in de samenleving is enorm afgenomen.

Toch blijven vooral de armste mensen in de samenleving geloven in de Amerikaanse droom om van een dubbeltje een kwartje of nog veel meer te worden. Intussen ontvangen de rijken van Park Avenue presidenten en senatoren in hun appartementen. Miljoenen dollars campagnegeld worden in het vooruitzicht gesteld in ruil voor lage belastingen.

De bewoners van Park Avenue in de Bronx kunnen hun president niet beïnvloeden en worden geconfronteerd met bezuinigingen in publieke gelden. Bezuinigingen die nodig waren voor de belastingverlagingen voor de rijken.

Regie: Alex Gibney

2Doc: Park Avenue

donderdag 7 september, 00.20 uur op NPO 2

advertentie