2Doc: Poor us: An animated history of poverty

2Doc: Poor us: An animated history of poverty

Ben Lewis leidt de kijker door een deels geanimeerde geschiedenis van de armoede. Volgens Econoom Jeffrey Sachs waren de meeste mensen het grootste gedeelte van de geschiedenis arm. Is armoede werkelijk onvermijdelijk?

2Doc: Poor us: An animated history of poverty
(hh) donderdag 10 augustus om 23.50 uur op NPO 2

Historicus Tim Hitchcock ziet weinig verschil in de armoede van de middeleeuwen en die van nu. Het is van alle tijden dat er systemen worden gebouwd op het lijden van anderen. Feit is dat nu de 20 procent rijken van de wereld 80 procent van de natuurlijke grondstoffen consumeren, terwijl 20 procent van de armste mensen niet genoeg hebben voor een redelijke levenstandaard. In 2010 moest ongeveer 35 procent van de wereldbevolking van minder dan 2 dollar per dag leven. In datzelfde jaar leden 925 miljoen mensen honger.

Hoe zijn we door de eeuwen heen met armoede omgegaan? In een hybride zoektocht vol animatie, archiefmateriaal en interviews wordt er met humor en provocatie gekeken naar de strijd tegen armoede, vanaf de Middeleeuwen tot nu. Is onze houding ten aanzien van armoede veranderd en hebben we iets geleerd?

Regie Ben Lewis

Productie Submarine

Donderdag 10 augustus om 23.50, NPO 2

advertentie