2Doc:

2Doc: The Imposter

2Doc:

2Doc: The Imposter

Meesterbedrieger Frédéric Bourdin deed zich voor als een jongen die al drie jaar vermist was. Regisseur Bart Layton maakte een docuthriller over de leugenaar.

2Doc: The Imposter
Donderdag 9 maart om 23.40 uur op NPO 2

Texas, 1994. De dertienjarige Nicholas Barclay gaat basketballen met vrienden en komt nooit meer thuis. Drieënhalf jaar later wordt de familie gebeld. Vanuit Spanje. Nicholas is gevonden. Maar de titel van Bart Laytons documentaire is niet voor niets The Imposter: de gevonden jongen blijkt in werkelijkheid een 23-jarige Frans-Algerijn die Frédéric Bourdin heet.

Opvallend is dat de familie niet door had dat ze werden bedrogen. Frédéric sprak Engels met een zwaar Frans accent en hij had geen blauwe ogen en blond haar, maar bruine ogen en donker haar. Regisseur Layton reconstrueert overtuigend hoe deze briljante bedrieger de familie wist in te palmen.

lees het interview met de regisseur Bart Layton

'Frédéric was al 23 toen hij zich voordeed als Nicholas, die op dat moment zeventien zou moeten zijn. Ik vond het al wonderlijk dat hij de autoriteiten in Spanje en de VS – tot en met de FBI aan toe – wist in te palmen, maar dat hij ook de familie wist te overtuigen, maakte dit geval extra interessant. Want, één: wat voor soort mens moet je zijn om zoiets te kunnen doen, en twee: welke familie trapt er nou in die leugens?’ Lees meer →

VPRO Cinema-recensie

'Bourdin ziet er overduidelijk níet uit als een blonde Amerikaanse tiener. En toch slaagt Layton erin de familie niet belachelijk te maken. Stapje voor stapje laat hij ze vertellen hoe ze zich door Frédéric lieten inpakken. En zij niet alleen; ook de Spaanse en Amerikaanse autoriteiten (waaronder de FBI!) mogen uitleggen waarom ook zij vielen voor de grootse leugens van Frédéric. Die op zijn beurt gnuivend en zonder berouw vertelt over zijn inderdaad vaak briljante improvisaties en manipulaties.' Lees meer →

advertentie