donderdag 11 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - Regime change (1)

donderdag 11 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - Regime change (1)

Hoe is het mogelijk dat de VS en Engeland zo veel fouten maakten in Irak? In dit drieluik proberen de grote spelers zelf deze vraag te beantwoorden.

2Doc: The Iraq War - Regime change (deel 1)
Donderdag 11 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - After the fall (deel 2)
Donderdag 18 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - It's Hell, Mr. President (deel 3)
Donderdag 25 mei, 23.55 uur op NPO 2

Alle delen zijn na uitzending nog 30 dagen online te bekijken

Ingewijden van de Irakoorlog vertellen in deze serie hoe ze worstelden met grote beslissingen, en met elkaar. Hoe konden ze er zo naast zitten met de massavernietigingswapens van Saddam vlak voor de invasie? Hoe zijn de VS en bondgenoten van bevrijders in bezetters veranderd in de ogen van Irakezen?

Regime Change
Het eerste deel van dit drieluik toont hoe de bestuurders VS en Engeland ervan overtuigd raakten dat Saddam Hussein in bezit was van WMD’s (weapons of mass destruction). CIA-kopstukken en Saddam’s minister van Buitenlandse Zaken beschrijven hoe het kon dat ze het zo mis hadden.

Tony Blair (Engelse premier) vertelt hoe hij naar Camp David vloog om daar de discussie met Dick Cheney (Amerikaanse vice-premier) aan te gaan, Colin Powell (Amerikaanse generaal) legt uit hoe hij tot zijn rampzalige presentatie bij de VN kwam en de Britse Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw doet uit de doeken hoe hij – en zelfs president Bush – probeerden Tony Blair duidelijk te maken dat de invasie van Irak politieke zelfmoord was.

Documentaireserie The Iraq War is een Britse productie van Norma Percy, Brian Lapping en Paul Mitchell in samenwerking met Brook Lapping Productions.

2Doc: The Iraq War - Regime change
11 mei, 23.55 uur, NPO 2

advertentie