donderdag 18 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - After the fall (2)

donderdag 18 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - After the fall (2)

Hoe is het mogelijk dat de VS en Engeland zo veel fouten maakten in Irak? In dit drieluik proberen de grote spelers zelf deze vraag te beantwoorden.

2Doc: The Iraq War - Regime change (deel 1)
Donderdag 11 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - After the fall (deel 2)
Donderdag 18 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - It's Hell, Mr. President (deel 3)
Donderdag 25 mei, 23.55 uur op NPO 2

Alle delen zijn na uitzending nog 30 dagen online te bekijken

Ingewijden van de Irakoorlog vertellen in deze serie hoe ze worstelden met grote beslissingen, en met elkaar. Hoe konden ze er zo naast zitten met de massavernietigingswapens van Saddam vlak voor de invasie? Hoe zijn de VS en bondgenoten van bevrijders in bezetters veranderd in de ogen van Irakezen?

After the Fall
Het tweede deel van dit drieluik gaat over de chaotische nasleep van Saddam Husseins gevangenneming.

Dick Cheney (Amerikaanse vice-premier) en Colin Powell (Amerikaanse generaal) laten zich uit over Amerika als bezettende partij en generaal David Petraeus (VS) denkt terug aan de rampzalige beslissing om het Iraakse leger te ontbinden. De vertegenwoordiger van Grootayatollah Sistani – de belangrijkste sjiitische geestelijk leider in Irak – vertelt hoe Sistani de Amerikanen dwong om akkoord te gaan met verkiezingen in Irak.

Een van de grootste uitdagingen was Muqtada al-Sadr (Iraakse sjiitische politiek leider) en zijn Mahdi-leger. Amerika en de nieuwe Irakese regering waren in staat om Sadr militair uit te schakelen, maar dat gaf ruimte voor een sektarische oorlog.

Documentaireserie The Iraq War is een Britse productie van Norma Percy, Brian Lapping en Paul Mitchell in samenwerking met Brook Lapping Productions.

2Doc: The Iraq War - After the fall
18 mei, 23.55 uur, NPO 2

advertentie