donderdag 25 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - It's Hell, Mr. President (3)

donderdag 25 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - It's Hell, Mr. President (3)

Hoe is het mogelijk dat de VS en Engeland zo veel fouten maakten in Irak? In dit drieluik proberen de grote spelers zelf deze vraag te beantwoorden.

2Doc: The Iraq War - Regime change (deel 1)
Donderdag 11 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - After the fall (deel 2)
Donderdag 18 mei, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: The Iraq War - It's Hell, Mr. President (deel 3)
Donderdag 25 mei, 23.55 uur op NPO 2

Alle delen zijn na uitzending nog 30 dagen online te bekijken

Ingewijden van de Irakoorlog vertellen in deze serie hoe ze worstelden met grote beslissingen, en met elkaar. Hoe konden ze er zo naast zitten met de massavernietigingswapens van Saddam vlak voor de invasie? Hoe zijn de VS en bondgenoten van bevrijders in bezetters veranderd in de ogen van Irakezen?

It's Hell, Mr. President
Het laatste deel van het drieluik laat zien hoe er een einde kwam aan de oorlog.

Tony Blair (premier UK) en Dick Cheney (Amerikaanse vice-premier) beschrijven hun reacties op het verschrikkelijke sektarische geweld dat Irak overspoelde. Jack Straw (Buitenlandse Zaken UK) vertelt hoe hij en Condoleezza Rice (Buitenlandse Zaken VS) de Irakese premier dwongen om af te treden en andere kopstukken onthullen hoe zij zijn vervanger selecteerden en steunden.

In een exclusief interview met de controversiële Irakese premier Nouri al-Maliki toont het programma hoe de oorlog eindigde en waarom Irak nog steeds met sektarisch geweld geconfronteerd wordt.

Documentaireserie The Iraq War is een Britse productie van Norma Percy, Brian Lapping en Paul Mitchell in samenwerking met Brook Lapping Productions.

2Doc: The Iraq War - It's Hell, Mr. President
25 mei, 23.55 uur, NPO 2

advertentie