steun vpro

2Doc: The Promise (deel 1)

Jens Soering ontmoet Elizabeth Haysom en valt als een blok voor haar. Een paar maanden later worden haar ouders op gruwelijke wijze vermoord. Jens en Elizabeth beschuldigen elkaar. Wat is de waarheid?

2Doc: The Promise
Dinsdag 25 april (deel 1) en woensdag 26 april (deel 2), 22.55 uur, NPO 2
Daarna 30 dagen online te zien

Het is 1985. Jens is achttien jaar, zoon van een Duitse diplomaat en studeert met een beurs aan de universiteit van Virginia als hij Elizabeth ontmoet en verliefd wordt. Drie maanden later komen Elizabeths ouders door een bloedig misdrijf om het leven. Kort hierna vluchten Jens en Elizabeth samen het land uit.

Na omzwervingen worden ze opgepakt in Londen, waar Jens de moord bekent. Maar alles blijkt veel gecompliceerder te zijn. Wanneer de zaak voor de rechtbank komt, verklaart Jens onschuldig te zijn, maar de moord te hebben bekend om zijn vriendin te beschermen, die de moord zou hebben gepleegd. Hij zegt te hebben gehandeld uit liefde voor zijn vriendin.

The Promise probeert met behulp van archiefbeelden van de rechtszaak, liefdesbrieven van Jens en Elizabeth en met behulp van nieuw bewijs te achterhalen wat er precies is gebeurd tijdens die fatale nacht.

Lees hier gidsartikel 'In blinde liefde'

In blinde liefde

Twee tieners raakten ruim dertig jaar geleden onder invloed van liefde op drift, met rampzalige gevolgen.

auteur: Angela van der Elst

I put a spell on you, because you’re mine… Betoverd was de achttienjarige Jens Soering op z’n minst, door de iets oudere Elizabeth Haysom. Hij een nerd-achtige Duitse diplomatenzoon die voor het eerst in z’n eentje weg was van huis, zij een spannende deerne met iets problematisch om zich heen. Tijdens een barbecue van de Amerikaanse universiteit waar ze allebei studeerden ontmoetten ze elkaar, in 1984, en zij, o verrassing, wilde hem. ‘I love you, je t’aime, ich liebe dich’, ze beminden elkaar in vele toonaarden, zoals dat gaat bij romantische liefdes; voor altijd en eeuwig en met hart en ziel tot in de dood. Een onweerstaanbare trip, geknipt voor adolescenten met hun gierende hormonen waarop het goed surfen is. De seks loog er naar verluidt ook niet om.

Drie maanden later waren haar ouders afgeslacht. Tot op de dag van vandaag zitten Soering (veroordeeld voor dubbele moord) en Haysom (veroordeeld voor medeplichtigheid) achter de tralies, in gevangenissen op nog geen vijftig kilometer afstand van elkaar. Voor het leven geketend en getekend. Maar wie deed precies wat, en waarom?

The Promise (Das Versprechen), een lange documentaire die door de vpro in twee delen vanavond en morgen wordt uitgezonden, doet een poging tot reconstructie. We zien politiemannen van toen, een fbi-agent, een privédetective en een misdaadverslaggever, die allemaal voor het voetlicht treden met hun herinneringen aan die periode, en hoe het vervolgens verder ging. Ook Soering, die tijdens zijn gevangenschap katholiek werd en aan het schrijven sloeg over religie, het gevangenissysteem en zijn leven, komt uitgebreid aan het woord. Er zijn foto’s; akelige, bloederige bewijzen van wat in het huis van de Haysoms werd aangetroffen na die fatale nacht. Archiefopnamen van de berechting, deze zaak namelijk was destijds de eerste die landelijk op televisie te zien was. Brieven van de verliefde Jens en Elizabeth. En dagboekfragmenten; met name Elizabeth had een hoop te noteren over wat er zich in haar woelige geest, al dan niet aangejaagd door lsd of heroïne, afspeelde.

Makers van dit gedegen werk dat afgelopen herfst tijdens een festival in München in première ging, zijn filmregisseur Marcus Vetter en journaliste Karin Steinberger, beiden Duitsers. Zij interviewde Soering tien jaar geleden voor het eerst in de Amerikaanse gevangenis en hield contact. Of hij onschuldig is, wat Soering beweert, of niet, weet ze niet. Gaande het draaien van The Promise kwam er nieuw, voor Soering mogelijk gunstig bewijsmateriaal boven tafel, maar het door hem (voor de zoveelste keer) aangevraagde pardon (hij hoopt op overplaatsing naar Duitsland) werd recentelijk opnieuw niet gehonoreerd.

het vervolg

Eind 2016, vlak na het verschijnen van The Promise, kwam nieuw bewijsmateriaal aan het licht. Door te kijken naar bloedgroeponderzoek uit 1985 en DNA-onderzoek uit 2009 blijkt, volgens Soerings advocaat, belangrijk bewijs tegen Soering ongeldig. Op de plaats delict was namelijk bloed met bloedgroep O gevonden, Soerings bloedgroep. Maar uit het DNA-onderzoek (waar ten tijde van de rechtzaak nog niet veel mogelijkheden voor waren) zou blijken dat het niet zijn bloed was, maar van een andere man.

Soering zit inmiddels sinds 1986 vast; hij heeft al zijn mogelijkheden om in beroep te gaan al opgebruikt. Hij is er van overtuigd dat hij nu wel zijn onschuld kan bewijzen. In onderstaand geluidsfragment vraagt hij daarom het Duitse parlement om hulp.

Elizabeth, die nog altijd vastzit vanwege medeplichtigheid aan de moorden, zegt echter dat Soering het systeem probeert te bespelen. Het welles-nietesspel tussen de twee is weer begonnen.

'Ik heb mijn leven verwoest omdat ik dacht dat het om liefde ging.'