strijd om de Zimbabwaanse grondwet

2Doc: Mugabe and the Democrats

strijd om de Zimbabwaanse grondwet

2Doc: Mugabe and the Democrats

In Mugabe and the Democrats volgt de camera twee politieke tegenstanders in hun worsteling bij het schrijven van Zimbabwe’s nieuwe grondwet. Dat levert een meeslepende film op.

Elmar Veerman

2Doc: Mugabe and the Democrats
donderdag 19 april, 23.55 uur, NPO 2
na uitzending 30 dagen lang hier te zien

In november 2017 gebeurde wat niemand meer verwachtte: Robert Mugabe werd gedwongen af te treden en was ineens geen oppermachtig heerser over Zimbabwe meer. Mugabe, toen 93 en nu al 94 jaar oud, moest zijn positie opgeven nadat hij voor de zoveelste keer een beoogd opvolger opzij had geschoven. Het ontslag van vice-president Mnangagwa was de druppel die de emmer deed overlopen voor ZANU-PF, Mugabe's eigen partij.

Met het gedwonegen aftreden kwam een eind aan 37 jaar alleenheerschappij. Zimbabwe heeft sinds zijn onafhankelijkheid zelfs nooit een andere leider gehad dan Mugabe. Toch heeft het land wel wortels waaruit een florerende democratie kan groeien. De pers is er redelijk vrij en oppositiepartij MDC is goed georganiseerd. Mocht zelfs meeregeren, maar dat was achteraf gezien meer een truc van Mugabe om aan de macht vast te houden.

De documentaire Mugabe and the Democrats (oorspronkelijke titel Democrats) laat goed zien dat er al die tijd wel hoop was voor Zimbabwe. Hij kwam uit in 2015 en gooide hoge ogen op filmfestivals. Centraal in de film staan twee mannen, de hoofdonderhandelaars van de twee politieke partijen ZANU-PF en MDC die samen een nieuwe grondwet moeten opstellen om daarmee het land een democratisch tijdperk in te loodsen. Hun werk juist nu Mugabe eindelijk weg is, van levensbelang. Het is bovendien een spannende film. 

Lees hier een interview met filmmaakster Camilla Nielsson, die al haar tijd, geld en energie in deze productie stak.

advertentie