Documentaires over ons digitale leven

2Docs in september en oktober

Hoe houden we de regie in een steeds verder digitaliserende wereld? VPRO documentaire staat met de serie Digidocs dit najaar stil bij de groeiende invloed van 'tech' op ons leven. De 2Docs verkennen hoe verborgen krachten ons bestaan steeds meer beïnvloeden: van de onzichtbare netwerken die ons omringen tot wie er bepaalt wat wij online te zien krijgen.

Wat gebeurt er als robots zichzelf steeds verder ontwikkelen en verbeteren, zonder dat wij dat doorhebben? Is het wel nodig om altijd en overal online te zijn en waar vinden we de pauzeknop? Betekent ‘bewaren’ in deze tijd iets anders dan vroeger? Kijk in september en oktober naar een viertal 2Docs over de mens in een digitaliserende wereld.

2Doc: The Cleaners

The Cleaners

dinsdag 11 september, 22.55u, NPO 2

Blijft alles wat je op internet post, er ook daadwerkelijk op staan? Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook

2Doc: The Cleaners geeft een inkijk in de verborgen wereld van de digitale schoonmaak waar wordt verwijderd wat ‘men’ niet goed vindt: geweld, pornografie, politieke boodschappen. Wie bepaalt wat we te zien krijgen en dus hoe we onze gedachten vormen? 

Regie Hans Block en Moritz Riesewieck, geproduceerd door Gebr. Beetz Filmproduktion, een internationale coproductie met o.a. VPRO.

2Doc: More Human than Human

More Human than Human

maandag 17 september, 21.00u, NPO 2

Wat betekent het om te leven in een tijdperk van intelligente machines?

Kunstmatige Intelligentie (KI) is overal en we hebben er, veelal onbewust, al een relatie mee. We vinden het bijvoorbeeld doodnormaal dat we kunnen praten tegen onze telefoon en dan ook nog antwoorden krijgen, in de vorm van Siri. Maar wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt? 2Doc More Human Than Human zoekt op die vraag een antwoord.

Zullen liefdesrelaties met een algoritme normaal worden? Omdat het een betere partner is, meer invoelend dan een mens ooit kan zijn? Of is het juist potentieel de grootste bedreiging voor de mens, waar onder andere Stephen Hawking en Nick Bostrom voor waarschuwen? Zal KI, zo oneindig veel slimmer, beter connected en mogelijk ook zelfbewust, uiteindelijk de mensheid overbodig maken?

Regie Tommy Pallotta en Femke Wolting, geproduceerd door Submarine, in coproductie met SubLA, Savage Film en VPRO. Met steun van o.a. het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, Mediafonds, CoBO en het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

bekijk ook

2Doc: Bewaren - of hoe te leven

Bewaren - of hoe te leven

maandag 1 oktober, 21.00u, NPO 2

Waarom bewaren we dingen, wat zit daarachter? En zijn we beter af als we niets meer fysiek bewaren en alles alleen nog in de ‘cloud’ te vinden is?

Zolang ze zich kan herinneren bewaart Digna Sinke van alles, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt, maar meteen weer springlevend worden. 

En toch is er iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten. 

Regie Digna Sinke, geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds, Filmfonds, NPO Fonds en CoBO.

2Doc: Ubiquity

Ubiquity

maandag 22 oktober, 21.00u, NPO 2

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

De briljante Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek op deze planeet als, straks met 5G en verder, alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? 

Regie Bregtje van der Haak, geproduceerd door BALDR Film, in coproductie met VPRO & Clin d’oeil films, met steun van Nederlands Filmfonds & Production Incentive, Mediafonds, CoBO, VAF en Taxshelter.be.

meer over de documentaire en campagne

advertentie