donderdag 13 december, 23.55 uur, NPO 2

2Doc: Maori Boy Genius

donderdag 13 december, 23.55 uur, NPO 2

2Doc: Maori Boy Genius

Vanaf zijn geboorte is al duidelijk dat Ngaa Rauuira Pumanawawhiti een genie is en de hele Maori-gemeenschap ziet hem als de redder van hun cultuur. Is hij de toekomstige president van Nieuw-Zeeland?

2Doc: Maori Boy Genius (hh)
donderdag 13 december, 23.55 uur, NPO 2

Terwijl Ngaa al dansend de Maori-cultuur levend houdt, studeert hij tegelijkertijd op zijn twaalfde al aan de universiteit. Maar hij wil meer! En hij heeft een droom: studeren aan de Yale Universiteit (VS). Ngaa doet er alles voor aangenomen te worden en op zijn zestiende is het zover: hij mag naar Yale. De hele Maori- gemeenschap springt bij om de opleiding te betalen van hun toekomstige leider. Terwijl zijn vrienden thuis met gewone puberdingen bezig zijn, volgt Ngaa vakken als politieke filosofie en internationaal recht. Er wordt veel van hem verwacht, maar kan hij het ook allemaal waarmaken?

Ngaa in Maori Boy Genius

Ngaa in Maori Boy Genius

Ngaa is een wonderkind in het Maorimilieu, waarin jongeren volgens de statistieken weinig geschoold zijn en een hoog risico lopen in de criminaliteit of in de gevangenis te belanden. Na zijn studie keert Ngaa terug naar Nieuw-Zeeland, om te strijden tegen de treurige situatie van de Maori's, zijn vrienden en familie.

Filmmaakster Brettkelly volgde de charismatische jongeman gedurende zestien maanden en monteerde het materiaal met Lars von Triers vaste editor, Molly Marlene Stensgaard.

Regie: Pietra Brettkelly
Producent: Pietra Brettkelly in coproductie met VPRO, Nieuw-Zeeland 2011

advertentie