vrijdag 12 oktober om 00:10 uur op NPO 2

2Doc: Motley's Law

vrijdag 12 oktober om 00:10 uur op NPO 2

2Doc: Motley's Law

De Amerikaanse Kimberley Motley is niet te stoppen als advocaat in Afghanistan.

Nathan Oosthoek

2Doc: Motley's Law
herhaling: vrijdag 12 oktober 2018, 00.10 uur, NPO 2
oorspronkelijke uitzending: woensdag 16 november 2016, 23.05 uur, NPO 2

Really asshole, you have to honk? Jackass’, scheldt advocaat Kimberley Motley wanneer een automobilist naar haar toetert. Voormalig miss Wisconsin loopt tussen de mannen van Kaboel. Ze is de enige buitenlandse advocaat én de enige vrouw die toegang kreeg tot het Afghaanse rechtssysteem, en haar verschijning in de Afghaanse stad is allesbehalve een alledaags tafereel.

In de documentaire Motley’s Law (2015), van de Deense regisseur Nicole Nielsen Horanyi, zien we dat Motley toen ze klein was dj wilde worden. Toen haar vader echter onrechtmatig werd ontslagen, raakte ze geïnteresseerd in het recht. Dat, gecombineerd met het jarenlang volgen van Law and Order, maakte dat ze in Milwaukee rechten ging studeren.

In 2008 liet ze man en kinderen achter om Afghaanse advocaten te gaan trainen. Een goedbetaald baantje en ze ging dan ook vooral voor het geld. Gaandeweg werd ze echter geraakt door het enorme onrecht in het land. Ze richtte haar eigen advocatenpraktijk op.

'I grew up in a bad neighborhood and Kabul is just that; another bad neighborhood.'

Kimberley Motley

‘Er is daar veel behoefte aan mensen die vechten voor gerechtigheid,’ zei ze tegen Sarina Vitta in Regisseur aan de keukentafel internationaal.
Er is sprake van shariawetgeving in combinatie met een democratische grondwet, en de doodstraf wordt actief uitgevoerd.

In hetzelfde gesprek waarschuwt Motley voor de corruptie die heerst in Afghanistan. Heel veel (financiële) steun vanuit het Westen gaat er verloren. Ook voor Nederland is Afghanistan een van de grootste afnemers van financiële hulp. Het is maar de vraag of dit verstandig is, gezien de constateringen van Motley. Daarnaast zijn verreweg de meeste Afghanen voorstander van het eigen rechtssysteem. Van de moslims in het land is 81 procent voor lijfstraffen bij bijvoorbeeld diefstal en 79 procent voor de doodstraf bij geloofsafval.

Motley is in ieder geval niet van plan te stoppen.

advertentie