hier te zien tussen 22.00 en 06.00 uur

2Doc: Oslo Diaries

hier te zien tussen 22.00 en 06.00 uur

2Doc: Oslo Diaries

De relatie tussen Israël en Palestina is in 1992 op een dieptepunt gekomen en elke communicatie met de PLO is strafbaar. De documentaire Oslo Diaries laat zien hoe een kleine groep Israëliërs en Palestijnen in Oslo toch geheime gesprekken voerden.

2Doc: Oslo Diaries
woensdag 12 september, 22.55 uur op NPO 2 (en daarna nog 7 dagen online te zien, tussen 22.00 en 06.00 uur)

Politieke intriges, onwaarschijnlijke vriendschappen en een overweldigend verlangen naar vrede vormen de kern van de onderhandelingen in Oslo. De documentaire bevat exclusieve interviews met de belangrijkste onderhandelaars van toen en veel archiefbeelden.

Ook is een aantal bijeenkomsten in Oslo gedramatiseerd; acteurs doen zich voor als de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars. En er zijn fragmenten uit boeken en dagboeken toegevoegd, die door de belangrijkste deelnemers zijn geschreven en deze fragmenten worden ook gelezen door acteurs.

Interviews met de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars van toen en de begeleidende voice-overcommentaren maken duidelijk dat de deelnemers met gemengde gevoelens terugkijken op de onderhandelingsperiode. Ze zijn sceptisch over hun levenslange vijanden, maar herinneren zich ook de hoop die hen deed geloven dat ze op het punt van een doorbraak stonden.

advertentie