woensdag 19 december, 23.30 uur, NPO 2

2Doc: The Waldheim Waltz

woensdag 19 december, 23.30 uur, NPO 2

2Doc: The Waldheim Waltz

Filmmaker Ruth Beckermann was in 1986 betrokken bij de protesten tegen Kurt Waldheim, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties en destijds presidentskandidaat in Oostenrijk. Meer dan 30 jaar later gaat ze terug in haar eigen archief en gebruikt internationaal tv-materiaal om deze ommekeer in de Oostenrijkse politieke cultuur te analyseren.

2Doc: The Waldheim Waltz
woensdag 19 december, 23.30 uur, NPO 2

Deze documentaire is nog 30 dagen na uitzending te bekijken.

Kurt Waldheim

Kurt Waldheim

Vanaf 1945 was Oostenrijk er zeer goed in geslaagd om zichzelf neer te zetten als slachtoffer van de nazi’s. Deze mythe werd in officiële toespraken, boeken en heimatfilms uitgedragen ook al wist een hele generatie wel beter.

De film laat zien hoe de voormalige VN-secretaris-generaal Kurt Waldheim in de problemen komt door twee jaar van zijn oorlogsverleden te verzwijgen. 

Tijdens de verkiezingscampagne van Waldheim in 1986 worden de geruchten dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken is geweest bij de SS hardnekkiger. Waldheim wijst de aantijgingen systematisch af. Wanneer de internationale druk oploopt, blijft hij spreken van ‘alternatieve feiten'.

Beckermann laat zien hoe de opeenvolging van nieuwe beschuldigingen van het World Jewish Congress tegen Waldheim, de ontkenning hiervan door de Oostenrijkse politieke klasse en het toenemende antisemitisme en patriottisme in Oostenrijk uiteindelijk leidde tot de verkiezing van Waldheim tot president.

Regie: Ruth Beckermann

advertentie