2doc: yassine gaat naar syrië

Van hoop naar chaos en verslagenheid

Yassine gaat naar Syrië schetst een uniek portret van een land in oorlog door de ogen van de jonge Marokkaanse fotojournalist Yassine El Idrissi.

Hij volgde de Syrische opstand al via de sociale media, maar hij wil meer: hij wil weten èn ervaren waar het om gaat in deze oorlog. Van welke toekomst dromen de strijders en inwoners?

Yassine is geen objectieve toeschouwer; als jonge Arabier en moslim wil hij graag een rol spelen in deze belangrijke fase in de Arabische geschiedenis. Wanneer hij op Facebook vrienden wordt met de Syrische Ilyas, besluit hij vanuit het veilige Amsterdam naar Syrië te reizen om te kijken wat hij kan bijdragen.

Via Ilyas, een van de plaatselijke leiders van de beweging voor een democratisch Syrië, leert Yassine de strijders en inwoners van de stad Saraqib kennen. Hassan, een technisch ingenieur die terugkeerde uit het buitenland en nu een lokale ‘warlord’ is. Abdul, de plaatselijke fysiotherapeut die liefdevol de graven verzorgt van alle slachtoffers van het geweld. De zus van Ilyas, die haar kinderen van dat geweld weg probeert te houden. En Abu Islam, die zijn familie de stad uitgestuurd heeft en nu bereid is zijn leven te offeren.

Maar voor wat? Yassine ziet de hoop vervliegen en verdeeldheid en chaos ontstaan. Met dit intense portret van Yassine’s Facebook- en YouTubevrienden, krijgen de bewoners van Syrië een gezicht.

Regie: Yassine El Idrissi
Productie: Zelovic Productions in co-productie met VPRO