de gebroeders Donker

2doc: All you need is me

In zijn zoektocht naar een verloren paradijs, verliest de jonge getalenteerde schilder Aad Donker de grip op zijn leven.

2Doc: All you need is me
Woensdag 8 juni 2016, 22.55 uur, NPO 2

De documentaire All You Need is Me van Wim van der Aar (De Van Waveren Tapes) vertelt het levensverhaal van de Nederlandse kunstenaar Aad Donker.

Aad Donker maakt begin jaren 90 naam als aanstormend kunstenaar, samen met zijn schilderende broers Gijs en Justus. Als onderdeel van het After Nature-collectief krijgen de gebroeders Donker snel voet aan de grond in New York. Als Gijs en Justus terug gaan naar Nederland, blijft Aad achter in New York, samen met zijn grote liefde Amy. Wanneer Amy een Aad uit elkaar gaan, gaat het in razend tempo bergafwaarts met hem. Waanideeën en angsten gaan hem beheersen en hij verliest de greep op de werkelijkheid. Op 31-jarige leeftijd pleegt Aad zelfmoord.

Filmmaker Wim van der Aar neemt de kijker mee op een  reis langs Leiden, Amsterdam, New York en Suriname, waarbij uniek archiefmateriaal wordt afgewisseld met interviews met zijn broers, Amy en After Nature-oprichter Peter Klashorst.

Opnieuw weet Wim van der Aar te verbazen en te ontroeren, door de manier waarop hij zijn kijkers terugbrengt naar een tijd die diepe sporen heeft nagelaten bij de drie achterblijvers.’

★★★★, HP/De Tijd

‘De kunstenaarsclichés krijgen in All You Need Is Me iets aangenaam nuchters en zelfbewusts. Regisseur Van der Aar hoeft niet te waken voor kunstenaarsromantiek. De archiefbeelden spreken voor zich.’
 

★★★★, de Volkskrant