Woensdag 27 april 22.55 uur, NPO 2

2doc: Censored voices

Woensdag 27 april 22.55 uur, NPO 2

2doc: Censored voices

Een week na het einde van de Zesdaagse Oorlog nam een groep kibboetsbewoners openhartige gesprekken op met teruggekeerde soldaten. De onthullende opnames over hun ervaringen, die direct werden gecensureerd door het Israëlische leger, zijn in 2Doc: Censored Voices voor het eerst te horen.

Het einde van de Zesdaagse oorlog (5-10 juni 1967) was tegelijk het begin van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Onder leiding van schrijver Amos Oz en editor Avraham Shapira worden de eerlijke gesprekken opgenomen.

De soldaten spreken openlijk over hun gevoelens en over hoe zij het vinden dat Israël is veranderd van een David in een Goliath. De overwinning doet de mensen juichen in de straten, maar niet iedereen is blij. Amos Oz is bang dat de bezetting van de veroverde gebieden en de kolonisatie van de burgerbevolking de morele waarden van de bestaande maatschappij zal vernietigen. Hij probeert op dit kritieke moment in de geschiedenis, een maand na de oorlog, te begrijpen wat er speelt. De gesprekken die hij met de soldaten van ’67 voert, doen hem besluiten om deze op te nemen.

Als we nu luisteren naar deze authentieke geluiden van toen, wordt meteen duidelijk dat de toekomst van Israël zich anders ontwikkeld zou hebben als men 45 jaar geleden beter naar deze stemmen had geluisterd. En nu zijn deze geluiden nog urgenter geworden in het huidige Israël.