donderdag 11 april om 00.00 uur, NPO 2

2Doc: Don Juan

De autistische Oleg (22) moet van zijn moeder van de bank en op vrouwenjacht. Hoe dat afloopt, zie je in deze prijswinnende documentaire.

2Doc: Don Juan
donderdag 11 april 2019 om 00.00 uur, NPO 2

Deze documentaire is hier nog 7 dagen na uitzending te bekijken.

Jerzy Sladkowski’s docu Don Juan is opgebouwd als een fictiefilm. Zoals de Hollywood Reporter schreef lijken de taferelen zelfs in scène gezet en is Sladkowski’s camera ‘niet zozeer een vlieg op de muur als wel een olifant in de kamer’.

Hoofdpersoon is de 22-jarige Oleg, een Russische, bleke en lethargische jongeman die zijn moeder tot wanhoop drijft. Zal hij ooit aan de vrouw komen? Studeert hij eigenlijk wel, doet hij iets met zijn leven?

Oleg beweert dat hij ‘online’ studeert, maar volgens zijn moeder zit hij alleen maar voor de tv. Oleg is licht autistisch, of gewoon verlegen. Naar eigen zeggen is hij ‘te lui om een man te zijn’. Zijn moeder briest: ‘lui zijn is als dood zijn!’ ‘Je bent afstotelijk,’ zegt moederlief (welke moeder zegt zoiets, nota bene waar een camera bij staat?). ‘Waarom wilde je dan een zoon,’ snauwt Oleg terug, ‘als hij zo afstotelijk is?’ Zo wordt er vrolijk op zijn Russisch op los geruzied, terwijl Oleg probeert met acteerlessen over zijn verlegenheid heen te komen.

Ironisch genoeg moet hij in een toneelstuk de rol van Don Juan vertolken. En daar ontmoet hij een sexy meisje, dat niet voor niets bij een toneelclub zit: ze is van het type dat zo graag actrice wil worden dat ze om de haverklap een guitige blik opzet en met haar wimpers knippert. Laat zij nu een zwak voor Oleg hebben! Of draait ze in haar acteerambitie nergens haar hand voor om?

Don Juan won in 2015 de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Voor televisie is de docu ingekort van 92 naar 52 minuten.

Regie: Jerzy Sladkowski, Zweden/Finland, 2015.