Maandag 20 maart, 15.00 uur, NPO 2 (herhaling)

2Doc: Het verlangen van Michael Dudok de Wit

Maandag 20 maart, 15.00 uur, NPO 2 (herhaling)

2Doc: Het verlangen van Michael Dudok de Wit

Regisseur Michael Dudok de Wit werd onlangs in Cannes bekroond met een Prix Spécial Un Certain Regard voor zijn animatiefilm The Red Turtle. Hoe een onverwacht mailtje van een Japanse animatiestudio leidde tot een prijswinnende film.

2Doc: Het verlangen van Michael Dudok de Wit
Maandag 20 maart, 15.00 uur, NPO2

Een portret van de succesvolle Nederlandse animator en regisseur Michael Dudok de Wit (Father and Daughter). Regie Maarten Schmidt en Thomas Doebele.

2006. Een e-mail aan het adres van Michael Dudok de Wit, afzender Studio Ghibli. De Japanse animatietitanen (Spirited Away) blijken ernstig gecharmeerd van Father and Daughter, de korte animatiefilm die in 2001 een keur aan prijzen wint, waaronder een Oscar en een BAFTA. Nu willen ze van de Nederlandse regisseur weten of hij van plan is een langere film te maken, en zo ja: of dat dan met Ghibli kan.

De vraag - en het antwoord - betekent voor beide partijen een unicum. Voor Ghibli is het de allereerste internationale coproductie in haar dertigjarig bestaan, voor Dudok de Wit betekent het zijn allereerste lange animatiefilm.

Maarten Schmidt en Thomas Doebele hebben Dudok de Wit en zijn team meer dan twee jaar lang gevolgd tijdens dit complexe creatieve proces. Hij is een perfectionist en gewend zijn handgetekende animatiefilms alleen op eigen kracht te maken. Voor deze nieuwe en lange productie werd hij geassisteerd door een team van twintig tot dertig tekenaars uit heel Europa.

Dudok de Wit stond voor een enorme uitdaging; hij moest niet alleen zijn persoonlijke perfectionisme zien te behouden, maar ook zijn genuanceerde gebruik van kleur, licht en schaduw. In de loop van de documentaire komt zijn enorme gedrevenheid tot uiting om The Red Turtle te maken, bovendien wordt gaandeweg duidelijk waarom het zo belangrijk voor hem is om juist dít verhaal te vertellen.