2Doc: Molenbeek

Molenbeek Deel 4 (hh)

2Doc: Molenbeek

Molenbeek Deel 4 (hh)

De Vlaamse reportagemaker Eric Goens trekt naar Molenbeek op zoek naar het echte gezicht van de Brusselse wijk. In het vierde deel spreekt Eric met Mohammed, hij is wereldkampioen in thaiboksen en heeft een boksschool. Mohammed probeert jongeren in Molenbeek te waarschuwen voor de gevaren van radicalisering.

2Doc: Molenbeek (hh)
vrijdag 15 maart, om 00.45 uur op NPO2
(en daarna 30 dagen hier te zien)

Het Molenbeek van de terroristen Salah Abdeslam, Bilal Hadfi of van Abdelhamid Abaaoud is de afgelopen weken voortdurend in het nieuws geweest. Broeihaard voor jihadi, hoofdstad van het terrorisme: geen krachtterm lijkt sterk genoeg om het verval van Molenbeek uit te drukken. Maar wat speelt er echt? Sinds de aanslagen in Parijs woont en werkt Eric Goens in Molenbeek. In 2Doc: Molenbeek bekijkt Goens de Brusselse wijk door de bril van de bewoners die doorgaans ver weg van de camera’s leven. Waar en wanneer is het fout gelopen in hun gemeente? Wat moet er gebeuren? Waar moet er ingegrepen worden?

In de vierde aflevering bezoekt Café-uitbater Francis voor de eerste keer de moskee tijdens het vrijdagsgebed. Mohammed is wereldkampioen in thaiboksen en heeft een boksschool. Hij zegt dat de helft van de jongens uit zijn club zouden radicaliseren zonder hun sport. Montasser is de zoon van Palestijnse vluchtelingen. Op zestienjarige leeftijd radicaliseerde hij en was hij bereid om zich aan te sluiten bij Hezbollah in Palestina. Nu werkt hij met jongeren in Molenbeek. Hij probeert ze te waarschuwen voor de gevaren van radicalisering. Hij is er van overtuigd dat er een terroristische aanslag in België zal komen. Dennis Sutherland, inspecteur van de politie in Molenbeek, deelt die mening. Burgemeester Francoise Schepmans gelooft dat men de problemen in Molenbeek te lang heeft ontkent.

advertentie