Zondag 17 juli, 20.15 uur, NPO 2

2Doc: Jonge Held - Het leven én de dood van Willem Ekkel

Willem Ekkel hield van het leven en omarmde de dood die vroeg kwam. Regisseur Marten Leurdijk maakte een documentaire over deze jonge held. Een hilarische en ontroerende les in leven en sterven.

uitzending op zondag 17 juli om 20.15 uur op NPO 2

Een hele generatie, nu veertigers en vijftigers, groeide ermee op:  Jonge Helden, het VPRO-jongerenprogramma, waarin de tweeling Daan en Willem Ekkel de lethargie van de jaren '80 doorbrak. Twee energieke wervelwinden, die door middel van sketches en reportages opriepen tot de beuk erin. Ook na Jonge Helden bleven zij volop actief in de media, samen en los van elkaar, totdat Willem ongeneeslijk ziek werd. Marten Leurdijk maakte de documentaire Jonge Held - Het leven én de dood van Willem Ekkel. Een hilarische en ontroerende les in leven en sterven.

Niks no future. Met de kop vooruit de toekomst in! Onafscheidelijk raasden Willem en Daan Ekkel door de jongerencultuur van Nederland. Toen er bij Willem een hersentumor werd geconstateerd, bleek hij ook in zijn sterven, met zijn vrouw Lot aan zijn zijde, een Jonge Held. Willem beleefde zijn ziekte als een geschenk. Een staat van verlichting zoals hij het noemde, waarin elke seconde fantastisch was. Ondanks zijn naderende dood kreeg hij nog een dochter, voor zijn omgeving allemaal vreemd en moeilijk, maar uiteindelijk ook heel troostend.

Hoe ging het na Willems dood verder met Daan? En hoe is het nu met zijn dochter? Bestaat Willem nog steeds als vader in haar leven?

Marten Leurdijk legde het allemaal vast in de film Jonge Held - Het leven én de dood van Willem Ekkel. Aan het woord komen zijn familie en vrienden, onder wie A.L. Snijders, Carly Wijs, Alain Caron en Matthijs van Nieuwkerk.