donderdag 18 april om 23.55 uur op NPO 2

2Doc: Hooligan Sparrow (hh)

donderdag 18 april om 23.55 uur op NPO 2

2Doc: Hooligan Sparrow (hh)

De Chinese Ye Haiyan, beter bekend als Hooligan Sparrow, is een vrouwenrechtenactivist die met provocerende methodes aandacht vraagt voor de erbarmelijke werkomstandigheden van sekswerkers. Sparrow is niet bang voor arrestatie of de dood. 'Je kunt me vermoorden, maar je kunt de waarheid niet doden.'

2Doc: Hooligan Sparrow (hh)
donderdag 18 april, 23.55 uur op NPO 2

Filmmaker Nanfu Wang volgt Hooligan Sparrow en haar medestrijders terwijl ze in het zuiden van China protesteren tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal, waarin zes lagere schoolmeisjes seksueel misbruikt werden door hun schoolhoofd. De man ging vrijuit, omdat hij de meisjes zou hebben betaald voor hun diensten.

De overheid ziet Sparrow als staatsvijand: met haar actievoerders staat zij steeds onder toezicht. Ze worden voortdurend ondervraagd, geïntimideerd of gevangen gezet. Sparrow blijft echter onverstoord vechten voor vrouwenrechten en daarbij zijn social media haar wapen. De protestacties van Sparrow en haar groep gaan viral. Er zijn duizenden volgers, onder wie kunstenaar Ai Weiwei.

Zonder risico is het werk van filmmaker Wang niet. Ze wordt geconfronteerd met vernielde camera's en intimidatie, maar ze geeft niet op. Het materiaal wordt het land uit gesmokkeld om het gevecht van Hooligan Sparrow en haar medestrijdsters voor mensenrechten verder te verspreiden.

wie is Hooligan Sparrow?

Ye Haiyan, alias Hooligan Sparrow, is een Chinese vrouwenrechtenactiviste die opkomt voor de rechten van sekswerkers in haar land. Hoewel prostitutie illegaal is in China, telt het land zo'n vier tot zes miljoen sekswerkers. Omdat de industrie door de autoriteiten niet erkend wordt, werken de (veelal) vrouwen in erbarmelijke omstandigheden.

Sparrow hanteert een shockende stijl van protesteren. Zo gaat ze undercover in een bordeel werken wanneer ze hoort dat plattelandsvrouwen hun lichaam aanbieden voor maar €1,50. Als protest biedt zij zelf haar lichaam aan. Gratis.

Ook circuleert Sparrow foto's van haarzelf op internet. Via social media verspreidt zij beeldmateriaal waarop ze schaars gekleed of naakt staat. Haar lichaam kladt ze vol met leuzen die haar boodschap uitdragen. Ze heeft inmiddels duizenden volgers op Twitter en op haar blog.  

De meeste bekendheid kreeg ze met haar actie op het eiland Hainan, waar deze 2Doc voornamelijk over gaat. Een schoolhoofd nam daar zes tienermeisjes, van 12 tot 14 jaar, mee naar een hotel en verkrachtte ze samen met een andere man. Door te beweren dat hij de meisjes geld en mobieltjes gaf voor hun medewerking, dreigde het schoolhoofd ermee weg te komen. ‘Neem met mij een kamer en laat de kinderen met rust,’ protesteerde Sparrow.

De Chinese autoriteiten doen er alles aan om de mond te snoeren van Sparrow. Haar Women's Health Centre wordt kort en klein geslagen, ze krijgt een knokploeg op haar dak, ze wordt meerdere malen gearresteerd en wordt samen met haar dochter uit huis gezet. Tijdens een interview met de Groene Amsterdammer deelt ze, zonder enkele trilling in haar stem, mee dat er twee politieagenten meeluisteren met wat ze te vertellen heeft. Twee uur na het telefoongesprek sms't Sparrow de journalist van de Groene. Wat bleek: na het gesprek met de journalist werd ze door de politie naar het bureau gebracht om uit te leggen waar het interview over ging. ‘Ik hoop dat dit jou geen problemen oplevert. Ik ben het al gewend.’

2Doc: Hooligan Sparrow
donderdag 18 april, 23.55 uur, NPO 2