Woensdag 20 september om 22.55 uur op NPO 2

2Doc: Angela Merkel the unexpected

Wie is Angela Merkel? Interviews met jeugdvrienden, politieke kopstukken en andere mensen uit haar nabijheid laten zien hoe een Oost-Duitse natuurkundige zich opwerkte tot de machtigste vrouw van de wereld.

2Doc: Angela Merkel - the unexpected
woensdag 20 september om 22.55 uur op NPO 2

Ze was 'een typische domineesdochter' en een onopvallende leerling in de strak  geordende samenleving van de Duitse Democratische Republiek. Angela Kasner ging na school natuurkunde studeren en trouwde met studiegenoot Ulrich Merkel. Hoewel dat huwelijk maar kort duurde en ze later hertrouwde, heet ze sindsdien Angela Merkel.

Niets wees erop dat deze intelligente, vriendelijke studente eens in het centrum van de macht zou belanden. Ze werd zelfs de machtigste vrouw van de wereld. Al bijna twaalf jaar is ze Bondskanselier van het verenigde Duitsland. Hoe is dat zo gekomen, en wat is Merkel voor iemand? Dat heeft natuurlijk alles met elkaar te maken.

In Angela Merkel - The Unexpected worden oude beelden afgewisseld met interviews. Merkel zelf komt aan het woord, maar ook jeugdvrienden en andere mensen die haar al heel lang kennen, zakenmannen en internationaal opererende politici. Samen onthullen ze hoe Angela Merkel dankzij een combinatie van bescheidenheid, wilskracht en strategisch denkvermogen iedereen de baas kon blijven.

De documentaire geeft een beeld van Angela Merkel als een politicus die weet wat ze doet en verduidelijkt de positie die zij heeft ingenomen ten aanzien van het vluchtelingenvraagstuk. De film laat ook zien hoe toevalligheden soms ook een carrière bepalen. Angela Merkel blijkt een politica te zijn die op geheel eigen wijze van onverwachte ontwikkelingen weet te profiteren.

Een film van film Matthias Schmidt en Torsten Körner.
Productie:  Broadview TV en MDR in co-productie met ARTE