dinsdag 9 mei, 22.55 uur op NPO 2

2Doc: The John Dalli Mystery

dinsdag 9 mei, 22.55 uur op NPO 2

2Doc: The John Dalli Mystery

Waarom moest Eurocommissaris John Dalli aftreden? Was het vanwege corruptie, is hij geslachtofferd of speelt er iets anders? Een humoristische politieke onderzoeksthriller.

2Doc: The John Dalli Mystery
Dinsdag 9 mei, 22.55 uur op NPO 2
Daarna nog 7 dagen te bekijken

John Dalli is Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming (2010 - 2012) en is verantwoordelijk voor de gezondheid van miljoenen mensen. Op het moment dat een tabakswet door de EU moet worden geloodst, wordt hij ineens ontslagen op verdenking van corruptie en samenwerking met de tabakslobby. Hij ontkent en zegt van niets te weten.

De Deense onderzoeksjournalisten Mikael Bertelsen en Mads Brugger (The Ambassador, IDFA 2011) zijn geïntrigeerd door het verhaal en besluiten Dalli op hun eigen geestige en onnavolgbare wijze terzijde te staan. Van daaruit ontvouwt zich een duister en spannend onderzoek, dat reikt van Brussel tot de Bahama’s en weer terug. De wondere wereld van de tabakslobby in de EU, corruptie en andere schimmige zaken.

The John Dalli Mystery is een internationale coproductie met o.a. VPRO

John Dalli (2011)

Mysterie na mysterie

The John Dalli Mystery vloeide voort uit The Quatraro Mystery, een tv-serie die regisseur Jeppe Rønde en journalisten Mads Brügger en Mikael Bertelsen samen maakten. In deze serie onderzochten ze of EU Commissaris Antonio Quatraro uit een raam van het EU-gebouw geduwd of gesprongen was nadat er een onderzoek naar hem werd ingesteld voor corruptie en fraude. Volgens geruchten was de Italiaanse maffia erbij betrokken. De drie waren van plan een film te maken door materiaal uit de serie aan te vullen met nieuw materiaal, tot ze op John Dalli stuitten. Zo vertelt Rønde in dit interview.

Ze zagen veel parellellen tussen de zaak van Quatraro en Dalli, dus wilden ze Dalli in eerste instantie gebruiken als een soort spiegel, een geest van Quatraro als het ware. Tijdens het editen vroeg Dalli of ze terug konden komen omdat 'er iets gebeurd was' en werd hij als het ware zijn eigen scriptschrijver.