donderdag 28 november, 00.00 uur, NPO 2

2Doc: Last men in Aleppo

Na vijf jaar oorlog maken de overgebleven bewoners van Aleppo zich klaar om belegerd te worden. Door de ogen van de vrijwilligers van de Witte Helmen vertelt deze adembenemende documentaire, die op Sundance Film Festival 2017 werd bekroond met the Grand Jury Prize voor Best World Cinema Documentary, over het dagelijks leven, de dood en de strijd om de straten een leefbare plek te houden.

2Doc: Last men in Aleppo
Donderdag 28 november om 00.00 uur, NPO 2

Khalid, Subhi en Mahmoud zijn de oprichters van de Witte Helmen en zijn de eersten die verwoeste gebouwen betreden en door het puin zoeken naar lichamen of een teken van leven. De vreugde is groot als het lukt om de levens van hele families te redden, maar natuurlijk slagen zij hier niet altijd in. Vele levens, waaronder die van kleine kinderen, gaan verloren tijdens de bombardementen.

Ze hebben besloten in Aleppo te blijven om mensen bij te staan ten tijde van wat een oneindige belegering lijkt. Regisseur Feras Feyyad volgt Khalid en zijn collega’s en schetst het onmogelijke dilemma waar zij voor staan. Moeten ze blijven en hun leven wagen of moeten ze net als zovelen proberen zichzelf en hun familie te redden?

Last men in Aleppo ging in januari 2017 op het prestigieuze Sundance Film festival in première en werd daar bekroond met the Grand Jury Prize voor Best World Cinema Documentary. De VPRO heeft de documentaire mede gefinancierd.

Sundance prijswinnaar

Last men in Aleppo won de Grand Jury Prize: World Cinema Documentary op het Sundance Film Festival 2017. De jury motiveerde die beslissing als volgt:

We didn’t have to debate. This extraordinary film lifted us and carried us and then dropped us into a place, unlike any other film. A wholly, accomplished work of art with powerful cinematography, a compelling narrative and heroes who reveal compassion, humanity and extraordinary bravery in increasingly impossible circumstances. This uncompromising film matches the fearless commitment of the filmmakers with the merciful courage of the fathers, brothers and friends who have become Syria’s first respondents.