deze documentaire is niet meer beschikbaar

2Doc: A German Life

Brunhilde Pomsel (1911-2017) werkte tot het einde van het nazi-regime als persoonlijk secretaresse voor Joseph Goebbels, de minister voor propaganda. In 2016 gaf zij, 103 jaar oud en zeer helder van geest, voor het eerst in haar leven een interview.

2Doc: A German life
woensdag 8 augustus, 22.55 uur, NPO 2

Brunhilde Pomsel zag zichzelf als een doodgewone Duitse vrouw die toevallig werkte voor één van de hoogste nazi’s. Ze is nooit geïnteresseerd geweest in politiek en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van wat er om haar heen gebeurde. Nooit heeft ze ergens spijt van gehad; ze leefde een Duits leven.

Pomsels herinneringen zijn nauw verbonden met het Derde Rijk. Via een vriendin die lid was van de nazipartij kreeg Pomsel uiteindelijk een baan bij de Berlijnse radio. Een voorwaarde was echter dat de 'apolitieke' Pomsel lid moest worden van de NSDAP. 'Dus ben ik lid geworden', herinnert ze zich. 'Waarom zou ik niet? Iedereen deed het.'

Uiteindelijk werd ze overgeplaatst naar het Propagandaministerie. 'Het was een beloning, omdat ik de snelste typiste was bij de Berlijnse radio.' Pomsel vertelt hoe charmant Goebbels kon zijn en hoe hij Hitler aanbad, maar ook dat hij ongelooflijk ijdel was.

Aan het einde van de oorlog hebben Sovjet-troepen Pomsel gevangen genomen. Na vijf jaar in de gevangenis keerde ze terug naar de werkende wereld, waar ze opnieuw aan de slag ging als secretaresse voor de Duitse radio.

meer Duitse levens bij de VPRO