maandag 19 november om 23.00 uur op NPO 2

2Doc: A Strange Love Affair with Ego

Een eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme. In 2015 op IDFA uitgeroepen tot Beste Nederlandse Film.

2Doc: A Strange Love Affair with Ego (hh)
maandag 19 november om 23.00 uur op NPO 2

A Strange Love Affair with Ego is Ester Goulds eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het ‘ik’ en de verering van het zelf steeds belangrijker worden.

Ester Gould volgt in deze indringende documentaire haar zus Rowan, voor wie ze in haar kindertijd veel bewondering had. Haar zus had een blakend zelfvertrouwen, alsof de wereld aan haar voeten lag. In A Strange Love Affair with Ego komt Gould erachter komt dat de supervrouw Rowan, zoals ze zich als kind had voorgesteld, nooit heeft bestaan. Met als leidraad de hechte band tussen de twee zussen, onderzoekt de film de grens tussen gezonde en ongezonde zelfliefde.   

De ogenschijnlijke zelfverzekerdheid van Rowan verandert in grootheidswaan. Langs verschillende personages in verschillende levensfases treedt Ester in de voetsporen van haar oudere zus. De Nederlands-Schotse filmmaker stelt de vraag wat zelfliefde is centraal. De sprookjesachtige verkenning van Rowans persoonlijkheid leidt tot een relaas over de menselijke relatie tot het ego.

A Srange Love Affair with Ego maakte veel indruk in de festivalwereld. ‘Beautifully photographed, experimental but masterful, the film finds an expression that is modern, with a very personal story,’ aldus het juryrapport van IDFA waar de documentaire in 2015 de prijs voor Beste Nederlandse Film in de wacht sleepte. Naast het IDFA kreeg A Srange Love Affair with Ego een eervolle vermelding van AWFJ - Alliance of Woman Film Journalists' EDA Award for Best Female-Directed Documentary.

Regie: Ester Gould

interview met Ester Gould

De VPRO interviewde de Nederlands-Schotse filmmaker: ‘Narcisme wordt bijna altijd besproken in termen van “de jeugd van tegenwoordig is narcistisch en dat is slecht”. Terwijl ik dacht: ik heb een soft spot voor mensen met een groot ego, en ik zie ook hun kwetsbaarheid. Mijn eerste werktitel was dan ook “Hoe word ik een narcist?”’

Lees het interview met Ester Gould, waarin ze openlijk vertelt over haar zus Rowan en narcisme. Hieronder bekijk je een interview met de filmmaker: Regisseur aan de Keukentafel.