kijk nu

2Doc IDFA Primeur: Bellingcat – Truth in a Post-Truth World

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid, in deze tijden van nepnieuws en alternatieve feiten op alle niveaus? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om dichterbij de waarheid te komen.

2Doc: Bellingcat – Truth in a Post-Truth World
herhaling: woensdag 12 februari 2020, 22.55 uur, NPO 2

De documentaire heeft de International Emmy 2019 gewonnen voor Beste Documentaire. Het collectief Bellingcat kreeg op 12 februari de Machiavelliprijs.

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat dat werd opgericht door Eliot Higgins is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

Regie: Hans Pool, geproduceerd door Submarine, in coproductie met VPRO, met steun van NPO Fonds, NL Production Incentive, DocSociety en CoBO

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins

Bellingcat-journalist Christiaan Triebert