bekijk hier de documentaire

2Doc: Bewaren

Waarom bewaren we dingen, wat zit daar achter? En zijn we beter af als we niets meer fysiek bewaren en alles alleen nog in de cloud te vinden is? Digna Sinke onderzoekt wat mensen beweegt om te bewaren en herinneringen vast te houden en waarom anderen juist met zo min mogelijk spullen willen leven.

2Doc: Bewaren
maandag 1 oktober om 20.55 uur op NPO 2

Zolang ze zich kan herinneren bewaart Digna Sinke van alles, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt, maar meteen weer springlevend worden.

En toch is er iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten. Tomas uit Letland is zo'n digital nomad. Hij reist de hele wereld rond met niet meer dan een rugzakje.

Tomas (digital nomad)

Leuk voor later

Filmmaakster Digna Sinke bewaart veel. Zó veel dat zij aan zichzelf en anderen vragen stelt over de reden, waarde en toekomst van die neiging.

Angela van der Elst | VPRO Gids #39 (2018)

Wie wat bewaart, die heeft wat. Soms kasten, laden, zolders en schuren vol. Spullen, volgens de een. Troep, zegt de ander. Leuk voor later, komt misschien nog eens van pas, er zitten herinneringen aan. Argumenten genoeg om het behoud van wat geen direct nut meer heeft te verdedigen – al dan niet tegenover de opruimcoach. Maar wat een leven lang door iemand gekoesterd is, staat op een dag vaak toch bij het grofvuil, of in de kringloopwinkel. Daar kan iedereen die het huis van een ouder heeft moeten leegruimen over meepraten.

Dat voorwerpen kunnen fungeren als een tijdmachine is goed te zien in Bewaren, een mooie documentaire van Digna Sinke (bijna 69). Zij leeft tussen archiefdozen vol suikerzakjes, stapels kranten en kisten vol speelgoed dat bij haar oma vandaan komt. Sinkes moeder van 92, wat bewaarzucht betreft ook niet voor een kleintje vervaart, reageert blij verrast op een kleedje van toen dat ze voor haar neus gelegd krijgt.

‘Ach, dat komt nog van omoe Liek. Dat lag daar voor de kachel. Ja, vroeger legde je overal kleedjes, voor deuren en voor kachels en voor plintjes. Leuk dat je dat nog hebt.’ Andere tijden live. En dan moeten het bruidstasje en strijkijzertje nog komen. 

leven in het nu

Dit soort scènes zullen de homo futuris misschien vreemd voorkomen. Omdat steeds meer digitaal is en zich altijd toegankelijk ergens in een wolk bevindt. Wat heb je materieel nog nodig wanneer je overal ter wereld kunt inloggen en werken en je je niet per se ergens hoeft te vestigen? Dan is bezit ballast, en gedoe. Voor de digitale nomaden die Sinke bezoekt is leven in het nu het enige van belang, en dat doe je met een rugzak, paspoort en telefoon.

Maar is dat behalve heel vrij niet ook vrij leeg? Los daarvan: het heden is gevormd door wat voorafging, dus daar kun je je nooit volledig aan onttrekken. Denkend aan de herinneringenrijkdom die Sinkes moeder per object tentoonspreidt, zijn we benieuwd waaraan geheugens zich later zullen hechten.

Sinke kijkt naar het verleden en de mogelijke toekomst, en stelt zich vragen over haar eigen privémuseum. Ze hoeft maar één blikje te openen of ze weet door een bierviltje direct weer op wie ze ooit verliefd was en dat ze een bloedneus kreeg boven een aantekenboekje, decennia geleden. Haar Bewaren is een sfeervolle meditatie over de waarde van het vinden van houvast tussen al het vergankelijke. In de dingen die we maakten, droegen, lazen, hoorden, roken, kochten, zagen, vonden, kregen en voelden.

digidocs

2Doc: Bewaren is onderdeel van een reeks documentaires die de VPRO dit najaar uitzendt over de groeiende invloed van 'tech' op ons leven. De 2Docs verkennen hoe verborgen krachten ons bestaan steeds meer beïnvloeden: van de onzichtbare netwerken die ons omringen, tot wie er bepaalt wat wij online te zien krijgen.

Naar aanleiding van deze documentaries wordt er op dinsdagavond 30 oktober doorgepraat in Pakhuis de Zwijger. Meld je gratis aan via de website van Pakhuis de Zwijger.