bekijk de documentaire

Ja dat was høken! 40 jaar Normaal

Veertig jaar Normaal. Met een zich steeds vernieuwend publiek is Neerlands ruigste popgroep al bijna vier decennia springlevend. Toch komt aan alles een eind.

Ja, dat was høken! 40 jaar Normaal
oorspronkelijk uitgezonden op: 27 mei 2015, 21.20 uur, NPO 1
herhaling: zondag 5 augustus 2018, 17.15 uur, NPO 2

Veertig albums, 350 nummers en vele, vele optredens. De Achterhoekse band Normaal, met Bennie Jolink aan het roer, is een icoon voor de Nederlandse popmuziek. De band die het platteland en de boeren een stem gaf, de band die høken, daldeejen en brekken en angoan introduceerde, maar vooral de band die bekend staat om zijn legendarische live-optredens.

Bekijk hieronder het afscheidsconcert wat de Achterhoekers gaven op 19 december 2015 in het GeldreDome voor 33.000 brullende 'anhangers'.

Voorafgaand blikte regisseur Frank Wiering met de bandleden terug. Aan de hand van intieme praatsessies, beelden en akoestisch gespeelde nummers gaat Wiering terug in de tijd. Ze reizen langs de tijd van Normaals eerste hit, 'Oerend Hard', en het rebelse imago. Maar ook de mindere tijd, toen drummer Jan Manschot ongeneeslijk ziek werd en hij regelmatig door Bennie Jolink het podium opgetild moest worden. En de gezondheid van Bennie Jolink zelf, die vaak tijdens een concert moet rusten vanwege astmatische klachten.

Frank Wiering kent Jolink al uit hun studententijd in Amsterdam. Al die jaren heeft hij de band op de voet gevolgd. Vooral in het begin was hij sterk bij Normaal betrokken. Dat maakt hem tot de uitgelezen persoon voor het maken van deze documentaire. Wiering  slaagt erin een prachtig, intiem en persoonlijk verhaal te vertellen dat zelden in andere documentaires over Normaal is getoond.