donderdag 22 augustus 2019, 23.55 uur, NPO 2

2Doc: Liberation Day

donderdag 22 augustus 2019, 23.55 uur, NPO 2

2Doc: Liberation Day

De Sloveense cultband Laibach krijgt een uitnodiging uit Noord-Korea om als eerste rockgroep ooit te spelen in Noord-Korea. De documentaire volgt de bandleden, hun entourage en kunstenaar en concertorganisator Morten Traavik vanaf de dag van aankomst tot aan het concert.

donderdag 22 augustus 2019 om 23.55 uur, NPO 2

De voorbereidingen voor het optreden bij de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag in de hoofdstad Pyongyang verlopen moeizaam. Dit is te wijten aan gebrekkige technische voorzieningen, onoverbrugbare culturele verschillen en voortdurende bemoeienis van de censors. Ondertussen lopen de internationale spanningen op als propagandaluidsprekers worden opgesteld aan de grens met Zuid-Korea.

De ex-Joegoslavische cultband Laibach heeft sinds haar oprichting meer dan 35 jaar geleden al veel stof doen opwaaien. Niet alleen de muziek, met onder meer beruchte covers van 'Sympathy for the Devil' van de Rolling Stones, 'Live Is Life' van Opus en 'One Vision' van Queen, maar ook de opvallende beeldtaal waar de band zich van bedient en waarin elementen uit militaire en industriële films en kleding worden gebruikt, roepen zowel bewondering als afkeer op. De band werd zelfs geassocieerd met het nazisme.