deze documentaire is niet meer te zien

2Doc: Safari

De Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl volgt in Safari Duitse en Oostenrijkse jachttoeristen. Sommigen zoeken naar trofee├źn, anderen willen genieten van de jacht. Zelfs al doden ze elke keer weer een bedreigd dier, ze vinden altijd een manier om hun acties te rechtvaardigen.Door simpelweg te observeren legt de regisseur nauwkeurig hun bijzondere logica bloot.

2Doc: Safari
woensdag 20 juni om 22.55 uur op NPO 2

Seidl volgt met zijn cameraman Wolfgang Thaler jachttoeristen Eva en haar man, hun 20-jarige zoon en dochter en een ouder echtpaar die als jachttoeristen op safari gaan in Afrika. Ze betalen grote sommen geld om wilde dieren af te schieten. De jagers lopen geen gevaar en ze vertellen hoe het hen een enorme emotionele kick geeft om de trekker over te halen en een groot dier neer te schieten.

Na elk dodelijk schot feliciteren de jagers elkaar met de jachtgroet en maken ze een foto voor het neergelegde dier. Daarna slepen hun gidsen het dier weg. In een ruimte achter de lodge stropen lokale Afrikaanse werknemers de kostbare huid van het van het dier terwijl ze uitglijden in het bloed. Die laatste beelden ontkrachten voor altijd de argumenten waarmee men doorgaans deze jacht legitimeert: jagen is een oude sport, het houdt de populatie op peil en het is goed voor de lokale economie.